Sønn vurderer rettslige skritt

Full splid. Salget av det norske pumpesystemselskapet Frank Mohn AS til svenskeide Alfa Laval har avdekket en strid mellom far og sønn i det familieeide selskapet. I en felles pressemelding sendt ut mandag morgen heter det at oppkjøpet vil forsterke Alfa Lavals posisjon som en ledende leverandør til offshore olje- og gassmarkeder. Det globale selskapet … Continued

Full splid.

Salget av det norske pumpesystemselskapet Frank Mohn AS til svenskeide Alfa Laval har avdekket en strid mellom far og sønn i det familieeide selskapet.

I en felles pressemelding sendt ut mandag morgen heter det at oppkjøpet vil forsterke Alfa Lavals posisjon som en ledende leverandør til offshore olje- og gassmarkeder.

Det globale selskapet Alfa Laval kjøper Frank Mohn, med produktmerket Framo, for 13 milliarder kroner fra Wimoh, et firma som Mohn-familien kontrollerer.

Frank Mohn har hovedkontor i Bergen og rundt 1.200 ansatte. Selskapet hadde en omsetning på 3,4 milliarder kroner og en ordreinngang på 6,1 milliarder kroner i fjor.

Vurderer rettslige skritt

Styreleder Trond Mohns sønn, Frederik Wilhelm Mohn, skriver i en pressemelding fra sitt selskap Perestroika at han vurderer rettslige skritt for å stoppe salget.

«Perestroika konstaterer at forkjøpsretten til Perestroika ved overgang av aksjer i konsernforholdet ikke er opphevet i forkant av budet. Perestroika vil vurdere å benytte seg av forkjøpsretten. Perestroika vil vurdere alle alternativer, herunder også rettslige skritt for å stoppe budet, heter det i meldingen som Dagens Næringsliv gjengir.

Ifølge meldingen er Frank Mohn heleiet av Wimoh, der Perestroika eier 32,2 prosent.

«Perestroika vil de neste ukene vurdere ulike finansielle, juridiske og strategiske alternativer for Frank Mohn/Wimoh», heter det.

Uenighet

Salget har avdekket uenighet mellom selskapets styreleder Trond Mohn, som fylte 71 år 3. april, og hans sønn Frederik Wilhelm Mohn (37) som trakk seg som administrerende direktør i selskapet i desember 2012.

I en tekstmelding til Bergens Tidendes næringslivsnettsted Sysla.no skriver sønnen blant annet følgende: «Jeg beklager overfor alle ansatte, men spesielt fagforeningene. Trond Mohn klarte aldri å gjennomføre generasjonsskiftet i bedriften som hans far, Frank Mohn, grunnla. Det ble for vanskelig å innrømme at han hadde en flink sønn …».

Mandag ettermiddag holdt han pressekonferanse i bedriftens hovedkontor i Bergen der han svarte på spørsmål sammen med blant andre administrerende direktør Magne Roar Sangolt.

Trond Mohn toppet i 2013 igjen listene over årets rikeste menn. På lista over de hundre som hadde høyest inntekt i fjor er han oppført med en inntekt på nær 324 millioner kroner og en formue på oppunder 4 milliarder kroner.

Sønnen Frederik Wilhelm Mohn hadde en inntekt på 142 millioner kroner og en formue på nær 3,6 milliarder kroner.

Ansatte informert

Klubbleder Kjell Morten Hjartøy vil også være til stede på pressekonferansen mandag og ønsket ikke å kommentere salget overfor NTB før det. Klubbledere i bedriften ble kontaktet søndag og orientert om salget.

Jeg fikk vite om det i går kveld siden jeg er styremedlem. Det er ikke planlagt noe møte i dag, men vi venter på orienteringen som kommer senere. Vi har en del spørsmål som vi må se nærmere på utover i uken, sier klubbleder Roald Langeland i Fusa.

Direktør Lars Renström i Alfa Laval Group betegner Frank Mohn AS som et utmerket selskap som de har fulgt tett i flere år.

De har høyt kvalifiserte medarbeidere, høy kvalitet og har en markedsledende posisjon, sier han.

Styreleder Trond Mohn sier på sin side at Alfa Laval er det eneste selskapet de kunne se som en ansvarlig og langsiktig eier av Frank Mohn AS.

Gjennom Alfa Lavals industrielle plattform og globale rekkevidde er vi sikre på at Framo vil fortsette å betjene krevende kunder og fremme sin posisjon som en global leder, uttaler han.

©NTB