Sex og intriger på styrerommet

Når døren er lukket. Merete Lütken har lang erfaring fra næringslivet. Hun har både sittet i ledelsen i ulike selskap, og hun har lang fartstid som styreproff. Mye av erfaringen har hun samlet i boken Supergirl, som hun gav ut  i 2013. Slik ser det ut på innsiden Hvorfor skrev du boken Supergirl? Helt fra … Continued

Når døren er lukket.

Merete Lütken har lang erfaring fra næringslivet. Hun har både sittet i ledelsen i ulike selskap, og hun har lang fartstid som styreproff. Mye av erfaringen har hun samlet i boken Supergirl, som hun gav ut  i 2013.

Slik ser det ut på innsiden

Hvorfor skrev du boken Supergirl?

Helt fra jeg leste Henriks Langelands roman Wonderboy, har jeg lekt med tanken på å skrive en næringslivsroman, og nå følte jeg at jeg hadde noe interessant å skrive om. Jeg ville vise frem hvordan det ser ut i mange norske bedrifter når døren til styrerommet er lukket, når journalistene er gått hjem, og når det ikke skrives referater. Jeg ville vise frem hvordan det ser ut på innsiden, og det bildet er ikke alltid like pent.

Styreverv medfører risiko

Hun forteller til enerWE.no at hun også har et budskap om at styreverv medfører risiko.

Det er lett å la seg smigre av tilbud om styreverv, men det er viktig å huske på å gjøre sin egen due diligence av selskapet før man påtar seg et slikt verv. Jeg vil få frem at det å si ja til et styreverv betyr risiko. Det er ikke nok å lese de offisielle papirene.

Romanen viser hvor galt det kan gå hvis man nøyer seg med utsikten på dekk, og ikke sjekker temperaturen innerst i maskinrommet.

Hva handler boken om?

Supergirl handler om den ambisiøse hovedpersonen Anna Berg som tror hun har fått en gullkantet mulighet når hun lander et styreverv i den fremadstormende IT-bedriften World Vision. Hun sjekker selskapet grundig, men oppdager for sent at den flotte fasaden bare er en kulisse.

Den skjuler et rottereir av svindel, pengeutpressing og rå vold. Når hun begynner å stille kritiske spørsmål, starter problemene for alvor og leserne får følge Annas ville spiralferd nedover i styremarerittet.

Karaktertrekk fra aktører i næringslivet

Du har lang erfaring som styreproff. Er bokens handling hentet fra opplevelser i ditt styrearbeid?

Supergirl er fiksjon. Men etter 30 år i næringslivet er det klart at jeg har sett, hørt og opplevd litt av hvert både i ledergrupper og styrerom, og brukt dette som inspirasjon til boken. Det er få som har opplevd det samme brutale dramaet som min roman-heltinne, men jeg tror mange vil kunne kjenne seg igjen i hersketeknikkene som beskrives i boken.

Når jeg har bygget karakterene har jeg lånt og blåst opp enkelte karaktertrekk fra aktører i næringslivet, men det er ikke sånn at det sitter ikke noen der ute og leser om seg selv.

Er det så ille?

I boken beskriver du intriger, maktbegjær og seksuell utpressing. Er norsk nærligsliv virkelig slik?

Både og. Det sterke fokuset på corporate governance har bidratt til et økt fokus på etikk, habilitet og en profesjonalisering av norske styrer. Likevel er det mange gråsoner mellom det klart ulovlige og det lovlige, som unyttes av grådige personer med et lemfeldig forhold til etikk.

Lütken forteller at selv om boken er fiksjon, gir den dessverre et realistisk bilde av skyggesidene i næringslivet.

PwC’s Global Economic Creme Survey viser at økonomisk kriminalitet rammer en av tre virksomheter. Omfanget er like stort som i andre land, og det er underslag og utroskap, hvitvasking og regnskapsjuks som topper statistikken.

Dagens Næringsliv har nesten daglig oppslag som illustrerer dette. Johnson Oil saken som har versert i DN er nesten en blåkopi av plottet i Supergirl, selv om den saken ble avslørt lenge etter at boken kom ut.

Dessuten er det en myte at hvitsnippforbrytere nøyer seg med å forfalske papirer og forføre sine ofre med ord. Kriminaliteten i næringslivet inkluderer definitivt trusler, både trusler om vold og trusler om å ødelegge noens gode navn og rykte. Økokriminelle er ikke bedre enn voldskriminelle, de har bare bedre dresser og mer polerte fasader

I din historie om Annas mareritt får du styrearbeid til å virke mer risikofylt enn ekstremsport. Overdriver du?

Nei. Jeg har dramatisert, fordi jeg ville skrive en spennende thriller. Men det foregår ofte et maktspill i kulissene næringslivet. Hvis du som nytt styremedlem ikke er klar over dette, løper du en stor risiko. Når du kommer på innsiden og får greie på hvordan det egentlig står til, er det ofte for sent å komme seg ut uten riper i lakken.

Er norske styremedlemmer klar over den risikoen de påtar seg, eller er dette typisk noe det er lett å glemme når det kommer et smigrende tilbud om et styreverv?

Altfor få norske styremedlemmer tenker gjennom risikoen de pådrar seg når de takker ja til et styreverv. Det er ikke bare risiko knyttet til økonomisk kriminalitet styret bør være obs på. Ledelsen i mange selskaper ser på styret som et hår i suppen og nøyer seg med å kaste et kjøttbein til styret i ny og ne for å holde dem opptatt.

Risikoen for at styret blir lurt ved at de får servert mangelfull eller hardt vinklet informasjon, er absolutt til stede.

Hva kunne Anna Berg ha gjort for å unngå å havne i marerittet du beskriver i boken?

Boken er skrevet med finanskrisen som bakteppe. I oppgangstider er det lettere å skjule pyramidespill av den typen svindlerne i romanen benytter. Det er grunnen til at Anna og resten av styret lar seg lure.

Men finanskrisen setter en bråstopp for dette. Hun mente selv hun sjekket selskapet grundig på forhånd. Men hun burde også sjekket historikken til personene bak selskapet, gründerne og de andre styremedlemmene.

Kommer oppfølgeren?

Får vi en ny bok om Anna Berg?

Vi får se. Det var krevende å skrive en thriller, både for meg og familien. Det eneste jeg kan si med stor sikkerhet, er at næringslivet gir mer enn nok stoff til flere bøker.

Tre råd til jomfruturen

Hun gir tre råd til personer som skal forsøke seg som styremedlemmer for første gang.

  • For å lykkes i styrelivet er det viktig å avklare hvilke forventninger som stilles til styrets arbeid. Hva slag styre ønsker eierne? Ønsker de et aktivt styre, et pro-forma styre eller et kjendisstyre? Er det viktige avtaler med interessenter som du bør kjenne til?
  • Det er viktig å sette seg godt inn i de lovmessige rammebetingelser og styrets tre hovedplikter; forvaltningsplikt; tilsynsplikt og opplysningsplikt. Selv om du ikke er utdannet økonom, bør du kunne lese et regnskap og løpende vurdere likviditetsutviklingen og egenkapitalsituasjonen i virksomheten.
  • Ferske styremedlemmer gjør klokt i og observerer dynamikken i styret. Er kjemien mellom styremedlemmene god, fungerer ledelsen, er tilliten god og etikken i tråd med dine prinsipper? Som i andre lederteam er det viktig å finne frem til gode samspillsprinsipper og se ulikheter som en styrke, ikke en trussel. Ikke vær redd for si din mening, selv om de andre i styret er uenige. Nettopp dine perspektiver og synspunkter kan bidra til mer kvalifiserte beslutninger, og husk at integritet er ditt viktigste aktivum.

Hvordan komme seg inn i styrer?

Hun gir også tre råd til personer som ønsker seg inn i styrer.

  • Ha en klar formening om hva du kan bidra med i styret og hvorfor akkurat din kompetanse er etterspurt.
  • Sørg for å ha tilstrekkelig styrefaglig kompetanse. Styrearbeid er som nevnt en riskosport.
  • Vær synlig på arenaer der eiere og styremedlemmer ferdes, engasjer deg i samfunsdebatten og bygg nettverk. Det nytter ikke å sitte hjemmei sofaen og vente på å bli oppdaget.

Vi trodde hun skulle anbefale boka Supergirl

Hvilken bok anbefaler du å kjøpe i julegave denne jula?

Jeg liker spennende bøker som tar for seg samfunnsaktuelle problemstillinger. Det var grunnen til at jeg valgte thriller-formatet da jeg selv skulle skrive bok. Tom Kristensens siste bok “Dødsspakten” og Trude Teiges “Jenta som sluttet å snakke” står i hvert fall høyt på min ønskeliste, avslutter hun.