Priser på drivstoff i været

Krisen i Irak merkes også her hjemme. Krigshandlingene i Irak har drevet drivstoffprisene i været i en rekke land, også i Norge. Veiledende pris på diesel er, i likhet med bensin, også «all time high». Dagens veiledende pris på diesel er 14,61 kroner per liter, mens den på bensin er 16,15 kroner per liter, sier … Continued

Krisen i Irak merkes også her hjemme.

Krigshandlingene i Irak har drevet drivstoffprisene i været i en rekke land, også i Norge.

Veiledende pris på diesel er, i likhet med bensin, også «all time high». Dagens veiledende pris på diesel er 14,61 kroner per liter, mens den på bensin er 16,15 kroner per liter, sier pressetalsmann Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail til iTromsø mandag.

Ifølge NAFs statistikk over drivstoffpriser var snittprisen for 95 oktan blyfri bensin i juni 14,57 kroner mot 14,47 kroner i mai. Tilsvarende var dieselprisen 13,27 kroner per liter i juni, mot 12,98 kroner i mai.

Bensin stiger mest

Den veiledende prisen på bensin har steget med 64 øre hittil i år, mens diesel har steget med 4 øre, viser tall fra Statoil.

I vår og inn mot sommeren har veiledende pris på bensin steget mer enn diesel. Forklaringen på dette er hovedsakelig økt tilførsel av diesel i markedet, og derav dempet prispress. Så langt i år har USA omtrent doblet eksport av diesel til Europa sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, sier Hansen.

I tillegg har oppgraderinger av raffinerier i Russland også bidratt til økt tilførsel av diesel til markedet.

Kjøresesong

Kjøresesongen er også i gang på den nordlige halvkule, og etterspørselen etter bensin øker – spesielt i USA. Det påvirker innkjøpsprisene, sier Hansen.

Pressetalsmannen påpeker at prisene i utgangspunktet er ulike.

Bakgrunnen for forskjellen i veiledende pris på bensin og diesel er først og fremst forskjell i avgifter på de to produktene. Diesel er også billigere enn bensin, fordi bensin er gjenstand for en mer omfattende produksjonsprosess, sier han. ©NTB