Bilde av dollars

Lund tror på nytt oljehopp

Historien viser at dette er syklisk. Tidligere Statoil-sjef Helge Lund tror oljeprisen vil stige igjen, men mener det er kostnadene for nye oljefelt som blir avgjørende. Olje og gass er råvarer. Historien viser at dette er syklisk. Det vil fortsette, sier Helge Lund til Dagens Næringsliv. Etter at han sluttet som toppsjef i Statoil for … Continued

Historien viser at dette er syklisk.

Tidligere Statoil-sjef Helge Lund tror oljeprisen vil stige igjen, men mener det er kostnadene for nye oljefelt som blir avgjørende.

Olje og gass er råvarer. Historien viser at dette er syklisk. Det vil fortsette, sier Helge Lund til Dagens Næringsliv.

Etter at han sluttet som toppsjef i Statoil for tre måneder siden har oljeprisen falt fra rundt 90 dollar fatet til rundt 50 dollar denne uka.

Lund, som begynner i sin nye jobb i britiske BG Group i mars, knytter utviklingen i oljeprisen til kostnadene for å bygge ut nye felt. Han antyder dermed at prisen skal opp, skriver avisen.

Jeg tror man må tilbake til de fundamentale faktorer over tid. Man må se på den langsiktige marginalkostnaden for å få fram ny produksjon. Det er det som over tid vil avgjøre prisbildet, sier Lund.

Han håper at oljebransjen i tiden framover ikke gjør kostnadskutt drevet av desperasjon og kortsiktig tenkning, men isteden jobber med programmer som fundamentalt endrer måten å drive på.

I likhet med hva blant annet tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten sa til NTB torsdag, mener også Lund at norsk økonomi er robust og i stand til å takle en tid med halvert oljepris, kraftig nedgang i oljesektoren, krise i Europa og varsler om svekket vekst i Europa.