Bilde av Silje Sandmæl

Hva skjer når jobbene forsvinner?

Hvordan vil de helt vanlige familiene rammes? De siste årene har vi hatt en såkalt to-deling av norsk økonomi, der oljebransjen har vært preget av kraftig lønnsvekst. I oljebransjen opplever vi nå en stabilisering der Norsk olje og gass i går meldte at investeringene for neste år vil falle med 24 milliarder kroner. Nedbemanningen i oljebransjen har … Continued

Hvordan vil de helt vanlige familiene rammes?

De siste årene har vi hatt en såkalt to-deling av norsk økonomi, der oljebransjen har vært preget av kraftig lønnsvekst. I oljebransjen opplever vi nå en stabilisering der Norsk olje og gass i går meldte at investeringene for neste år vil falle med 24 milliarder kroner. Nedbemanningen i oljebransjen har tiltatt denne høsten, og totalt har bransjen kunngjort over 7.000 stillingskutt. I Statoil tror man dette bare er begynnelsen.

Hva får dette å si for en helt vanlig familie der mor eller far jobber i oljebransjen? Vi har stilt dette spørsmålet til Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Stavanger har lenge vært byen med flest Porscher per innbygger. Nå har mange med høy lønn mistet jobben. Har folk i olja levd over evne?

På grunn av lav rente har de med god lønnsvekst fått enda mer å rutte med, forteller Sandmæl til enerWE. Vi ser allikevel at nordmenn ikke har startet en kjøpefest.

Har familier i oljebransjen tatt opp mer lån enn det som er forsvarlig?

Generelt sett ser vi at sparingen har vært høy og forbruket moderat.

Hvis oljeprisen forblir lav, så kan investeringene på norsk sokkel bremse ytterligere. Hva får dette å si for familieøkonomien til folk som jobber i olja?

Ting kan skje og det gjelder å være økonomisk forberedt. Det er viktig å passe på slik at man ikke setter seg selv i en økonomisk sårbar situasjon. Renta kan gå opp, man kan bli syk eller miste jobben. Derfor er det viktig å nedbetale gjeld og sørge for å ha en buffer.

Hvilke råd vil du gi til familier der en eller flere har mistet mistet jobben?

Landets økonomi er avhengig av at vi bruker penger. Hvis vi får økt arbeidsledighet i oljebransjen kan det føre til et mindre forbruk som igjen fører til arbeidsledighet i andre bransjer.

Det er derfor viktig at vi ikke bare smører det økonomiske hjulet med olje, men også forbruk.