Eiendomsskatt på Mongstad

Mellom 30 og 35 millioner kroner. Lindås kommune er i sin fulle rett til å kreve inn eiendomsskatt fra testsenteret på Mongstad (TCM), fastslår Høyesterett i en fersk dom. Dermed har Høyesterett gjort de samme vurderingene som to rettsinstanser tidligere: Teknologisenteret på Mongstad oppfyller lovkravene for når man kan kreve inn eiendomsskatt. Det har Lindås … Continued

Mellom 30 og 35 millioner kroner.

Lindås kommune er i sin fulle rett til å kreve inn eiendomsskatt fra testsenteret på Mongstad (TCM), fastslår Høyesterett i en fersk dom.

Dermed har Høyesterett gjort de samme vurderingene som to rettsinstanser tidligere: Teknologisenteret på Mongstad oppfyller lovkravene for når man kan kreve inn eiendomsskatt. Det har Lindås kommune for lengst fastslått, men eierne har klaget vedtaket inn for tre rettsinstanser for å få det kjent ugyldig.

Med Høyesteretts dom mandag, ser det ut til at prosessen har fått sin ende, med det resultat at eierne må punge ut både skattekroner og motpartens sakskostnader.

Det er investert nær seks milliarder kroner i månelandingen til daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap), CO2-teknologisenteret TCM på Mongstad. Den årlige eiendomsskatten utgjør derfor mellom 30 og 35 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Høyesteretts konklusjon er at selv om produksjonen på Mongstad ikke er inntektsgivende i dag, så er investeringene gjort i den hensikt å hente ut fortjeneste når teknologien er ferdig utviklet og klar for salg. Senteret hører til det loven kategoriserer som «verk og bruk», men trenger uansett ikke tjene penger i dag for at kommunen skal kunne kreve inn eiendomsskatt, ifølge Høyesterett.

(©NTB)