Dumper oljeaksjer

– Vi lever i en oljesmurt boble. Norges største fondsforvaltningsselskap bytter ut aksjer i olje med satsing på fornybar energi. Skagenfondene mener elektriske biler og solenergi vil dominere verden om 40 år. Forvalter Ole Søeberg i Skagenfondene sier til Dagens Næringsliv at selskapet har redusert oljebransjens andel i porteføljen fra 25-26 prosent til 14 prosent. … Continued

– Vi lever i en oljesmurt boble.

Norges største fondsforvaltningsselskap bytter ut aksjer i olje med satsing på fornybar energi. Skagenfondene mener elektriske biler og solenergi vil dominere verden om 40 år.

Forvalter Ole Søeberg i Skagenfondene sier til Dagens Næringsliv at selskapet har redusert oljebransjens andel i porteføljen fra 25-26 prosent til 14 prosent. Samtidig har de økt eksponeringen mot solenergisektoren. Han peker på mange tegn til at fornybar energi vil ta over raskere enn noen aner:

Om en leser den siste kinesiske femårsplanen snakker de om ren energi.

Om 40 år kommer solenergi, elektriske biler til å være dominerende. På lang sikt vil du ha rød takstein med belegg som skaper solenergi. I Ikea i Storbritannia har en nå startet å selge solcellepaneler, sier Søeberg.

Han sammenligner oljeselskapene med hestevognprodusentene i 1910, som ikke så at bilen ville ta over.

Administrerende direktør Tom Nysted i Agder Energi, Norges tredje største energiprodusent, tror heller ikke politikerne forstår fornybarevolusjonen som er i gang:

Vi lever i en oljesmurt boble, sier han til avisen.

Han påpeker at 80 prosent av energiforbruket i Europa skal være fornybar kraft innen 2050, primært vindkraft og solenergi. Siden Norge har 50 prosent av Europas vannmagasinkapasitet, mener Nysted at landet kan bli en betydelig aktør på fornybarfeltet.

©NTB