Statoil og Statkraft slipper 1,2 milliarder i skatt på lovlig vis

Publisert

Nå blir selskapene undersøkt av Skatteetaten for milliardene som er plassert i Belgia.

Skattemyndighetene vil undersøke Statoils og Statkrafts såkalte internbanker i Belgia. Ved å plassere enorme summer i landet, sparer selskapene milliarder på skatten.

Velger bevisst bort Norge

Det er ingen hemmelighet at selskapene har finansieringsselskaper i Belgia, som låner ut penger til andre virksomheter i konsernet. Gunstige skatteregler gjør at de på denne måten slipper unna med langt mindre skatt en om den samme funksjonen hadde ligget i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil og Statkraft hadde overskudd i sine internbanker på henholdsvis 2,8 og 1,5 milliarder kroner i fjor, noe som ga skatteregninger på 1 million og 16 millioner kroner. I Norge ville skatteregningen blitt 1,2 milliarder høyere.

Undersøker om plasseringene er etter boka

Det er vanlig at store internasjonale selskaper driver med lovlig skatteplanlegging, men nå vil myndigheten sjekke at praksisen er i tråd med reglementet.

– Generelt er det slik at dersom internbanker benyttes som et element i internasjonal skatteplanlegging, vil etaten være opptatt av å vurdere om det norske skattefundamentet er redusert i strid med gjeldende regler, sier direktør Øivind Strømme i regionavdelingen i Skattedirektoratet. Han understreker at han ikke kan gå inn på konkrete saker.

Selskapene bekrefter at de er bedt om å legge fram informasjon om internbankene, men sier ellers lite om saken.