OPEC-ministre støtter forlenget oljekutt

Publisert

Oljeprisen falt torsdag til tross for at OPEC og andre oljeproduserende land vedtok å begrense oljeproduksjonen i ytterligere ni måneder.

Vedtaket om å forlenge oljebremsen ble fattet i Wien på et møte mellom OPEC-landenes oljeministre og ministere fra ti andre oljeproduserende land, blant dem Russland.

Siden januar har gruppen med totalt 24 land pumpet opp 1,8 millioner fat mindre per dag enn på samme tid i fjor. Torsdagens beslutning forlenger oljebremsen fram til mars neste år, men oljeprisen falt likevel etter at vedtaket var fattet.

En av grunnene er ifølge analytikere den harde konkurransen fra amerikanske skiferoljeprodusenter, som begrenser effekten av OPECs produksjonskutt.

Mindre olje betyr som regel høyere oljepris, men i takt med at oljeprisen har steget fra bunnivåene, har flere amerikanske produsenter kommet tilbake i markedet. Og hvis oljeprisen stiger ytterligere, vil enda flere av skiferprodusentene kunne komme i sving, og igjen presse prisen ned.

Hittil har skiferprodusentene i USA økt produksjonen fra 850.000 fat per dag i fjor, til 9,3 millioner fat per dag nå, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Oljeprisen falt som en stein høsten 2014 og har aldri siden vært i nærheten av toppnivået på 115 dollar fatet tidligere det året. I år har prisen styrket seg etter at OPEC og andre iverksatte sine produksjonskutt, men den ligger fortsatt ikke høyere enn noe over 50 dollar fatet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS