Bratt stup for oljeservicenæringen

Publisert

Omsetningen i oljeservicemarkedet vil synke med 80 milliarder kroner i 2016.

Omsetningen til norske oljeserviceselskaper vil i år falle med 80 milliarder kroner sammenlignet med 2015, viser en ny undersøkelse.

Undersøkelsen er utført av revisjons- og konsulentselskapet EY og omfatter mer enn 1113 selskaper. Den viser at omsetningen i oljeservicemarkedet vil synke med 80 milliarder kroner i 2016, og at 125 milliarder – en firedel – av omsetningen er borte siden toppåret 2014, skriver Dagens Næringsliv.

– Vår undersøkelse viser at bunnen ikke er nådd. Men anslagene for 2016 er mer usikre enn noensinne, sier partner Espen Norheim i EY, som har utarbeidet undersøkelsen sammen med kollega Ove Hetland.

Eksportomsetningen stuper

Omsetningen viser at alle segmenter innen oljeservicesektoren rammes av det kraftige fallet for oljeprisen. Men det er særlig selskapene med stor eksportandel som vil bli rammet i 2016, mener Hetland.

– Det gjelder for eksempel riggutstyrsleverandører og selskaper som leverer utstyr til seismikk- og offshore serviceskip. Fra 2015 til 2016 vil eksportomsetningen falle med 31 prosent, fra 175 milliarder kroner til 121 milliarder kroner, sier han.

 • Aker Solutions sikrer seg Castberg-kontrakt
 • Norheim synes det er vanskelig å spå når aktiviteten i bransjen vil ta seg opp igjen. Det avhenger av når oljeprisen snur. Og det vil uansett ta lang tid før bedriftene får såpass tillit til markedet at de begynner å ansette folk og øke kapasiteten igjen, påpeker han. Kapasitetsoppbyggingen i oppturen vil gå tregere enn kuttene i nedturen.

  – I 2016 vil mye ressurser bli brukt til å kutte kostnader. Det vil gå ut over de ansatte i selskapene, sier Norheim.

  Må senke utgiftene

  Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass peker på to hovedårsaker til utviklingen som kommer fram av EYs tall.

  – Først og fremst en nedgang i aktivitetsnivå for olje og gass både på norsk sokkel og i verden for øvrig. Arbeidet med å redusere kostnader gir også direkte utslag på omsetningstallene, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i en epost til NTB.

  • Arbeidsledigheten fortsetter å stige i 2016, ifølge ferske tall fra Nav
  • Inntjening ikke like dårlig som omsetning

   I kjølvannet av oljeprisfallet er det forsvunnet rundt 30.000 ansatte i norsk olje- og gassindustri. Alt tyder på at kuttene vil fortsette i år, men inntjeningen i selskapene faller ikke i samme grad som omsetningen.

   – Selv om arbeidet med å redusere kostnader dessverre fører til at mange dyktige medarbeidere har mistet arbeidet, er arbeidet med å få ned kostnadsnivået avgjørende for fremtiden til leverandørindustrien i et globalt konkurransemarked, sier Hansen i Norsk olje og gass.

Powered by Labrador CMS