Historisk avtale om oljekutt

Publisert

Elleve oljeland som står utenfor OPEC, har avtalt å kutte produksjonen. Avtalen er den første i sitt slag siden 2008, og betyr en total reduksjon i oljeproduksjonen på 1,76 millioner fat daglig.

Målet med avtalen som ble inngått på et møte i Wien der både OPEC-medlemmer og andre oljeland var med, er å få prisen på olje opp. Avtalen gjelder første halvdel av 2017, og kan forlenges med ytterligere seks måneder hvis det er nødvendig.

De elleve landene har gått med på å kutte med 558.000 fat per dag, opplyser OPEC-president Mohammed al-Sada. Kuttene kommer på toppene av reduksjonen som OPEC selv kom fram til i slutten av november, på 1,2 millioner fat daglig.

– Jeg er glad for å kunne melde om at vi har inngått en historisk avtale, sier Qatars energiminister Mohammed Bin Saleh Al-Sada. Qatar har for tiden presidentskapet i OPEC.

Tunge aktører

– Jeg mener dette er en virkelig historisk hendelse, sier Russlands energiminister Aleksander Novak. Han påpeker at landene som lørdag var representert på møtene i Wien står for mer enn halvparten av verdens energiforsyning.

Novak ledet gruppen av ikke-medlemmer, som foruten Russland også omfattet land som Mexico, Kasakhstan, Aserbajdsjan og Malaysia. Brunei var ikke med på møtet, men det er ventet at landet vil forplikte seg til produksjonskutt. Verken Norge eller Storbritannia er med på avtalen som nå er inngått.

Avtalen lørdag markerer den første gangen OPEC-medlemmer har gått sammen med andre oljeprodusenter for å presse opp prisene siden finanskrisen i 2008.

Oljeprisen stupte i 2014 etter å ha ligget på et nivå godt over 100 dollar. Lørdag ble olje av Brent-kvalitet solgt for omkring 55 dollar fatet, en markert økning siden begynnelsen av desember.

Disiplin

Analytikere har imidlertid stilt spørsmål ved om OPEC-landene har nok disiplin til å holde produksjonen nede. Tidligere kuttavtaler har ikke alltid blitt fulgt opp.

Kuttene som ble offentliggjort lørdag er noe lavere enn de 600.000 fatene OPEC ba om fra ikke-medlemmer etter sin egen beslutning om kutt. Russland står for størstedelen av produksjonsbegrensningene.

Tidligere lørdag meldte det nigerianske oljedepartementet at det var enighet om kutt på 612.000 fat daglig, men OPECs president oppgir et lavere tall. (©NTB)

Powered by Labrador CMS