Nordsjøoljen over 50 dollar fatet

Publisert

Et fat nordsjøolje kostet natt til torsdag igjen over 50 dollar.

Prisen på olje for levering i juli passerte 50 dollar klokken 3.27 om natten og lå deretter noen få cent over den psykologisk viktige grensen. Sist gang nordsjøolje kostet så mye var 3. november i fjor.

Mindre lager

Oljeprisen krøp oppover mot 50 dollar sent onsdag, men lå fortsatt et lite stykke under ved sluttnotering midnatt. Klokken 2 fortsatte handelen ganske flatt, men litt etter klokken tre gikk prisen opp det siste stykket til 50-dollarsmerket.

Det amerikanske energidepartementet rapporterte onsdag at landets oljelager er blitt mindre, noe som skapte forventninger om en skjerping i oljemarkedet.

– Når du ser på lagrene, innser folk at etterspørselen holder seg samtidig som produksjonen dabber av. Det bør bringe markedet tilbake i balanse, sier Phil Flynn i Price Futures Group til nyhetsbyrået DPA.

For to år siden startet oljeprisen på en bratt nedtur fra 100 dollar fatet til bare 27 dollar tidlig i 2016, som følge av et vedvarende overskudd på tilbudssiden.

– Neppe varig

Stigende pris betyr at mer kostbare utvinningsmetoder, som utvinning av skiferolje i Nord-Amerika, igjen kan bli attraktivt, og økt produksjon med slike metoder vil trolig dempe noe av prisveksten, tror analytiker Carsten Fritsch i Commerzbank.

– I tillegg er produksjonen i ferd med å komme i gang igjen i områdene som ble berørt av skogbrannen i Canada, så vi tror ikke prisen kommer til å holde seg over 50 dollar særlig lenge, sier Fritsch.

Det er lite som skiller prisen på nordsjøolje og amerikansk lettolje for tiden, men den amerikanske oljen ligger rundt 20 cent under nordsjøoljen.