Analytikere tror Statoil trenger lån for å betale ut utbytte

Publisert

Sluttpakker og kvartalsvis utbytte på samme tid kan bli for dyrt.

Oljeprisen er mer enn halvert, og Statoil kutter ansatte, men utbytteløftene står ved lag. Flere analytikere tror selskapet må ta opp lån for å betale aksjonærene, melder NTB.

– Legger man til grunn dagens oljepris på 39 dollar fatet, vil Statoil måtte låne 57 milliarder kroner, mener oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank til Dagens Næringsliv (DN). Oljeanalytiker John Olaisen tror også selskapet må ta opp lån, men tror det holder med 44,8 milliarder.

Statoil-sjef Eldar Sætre sier målet om å øke det kvartalsvise utbyttet over tid står ved lag. Da han presenterte selskapets kvartalstall i oktober sa Sætre at utbyttepolitikken ikke kommer og går med oljeprisen.

  • Statoil tilbyr sluttpakke til alle ansatte
  • Aksjeanalytikere DN har snakket med, sier utbyttepolitikken ikke står i strid med den pågående sluttpakkerunden. I finansmiljøet mener man det er nødvendig med nedbemanning i selskapet.

    – Ja, det er bra. Når man kutter investeringsbudsjettet med 20-30 prosent og aktiviteten er mye lavere, skulle det bare mangle at man ikke kuttet i bemanningen, sier Trond Omdal i Pareto. Også Sveen-Nilsen i Swedbank synes det er fornuftig å tilby sluttpakker til alle og sier det understreker hvor alvorlig situasjonen er i oljebransjen.