Nordsjøoljen klatret opp igjen

Publisert

80 dollar fatet innen 2019, hevder analytiker.

Spotprisen for nordsjøolje var nede i 36,35 dollar fatet mandag, like lavt som i desember 2008, men klatret etter hvert litt opp igjen. Klokken 17.45 hadde oljeprisen klatret opp til rundt 38 dollar fatet.

34,67 dollar fatet

Også amerikansk lettolje falt langt ned mandag, og ble på et tidspunkt omsatt for 34,67 dollar fatet, noe som tilsvarer prisnivået i februar 2009.

– Oljeprisen fortsetter i fritt fall etter at Det internasjonale energibyrået advarte mot at produksjon av olje kan bli enda større til neste år, sa oljeanalytiker David papirer i ETX Capital til AFP.

 • Statoil og Statkraft slipper 1,2 milliarder kroner i skatt på lovlig vis
 • Positivt for Johan Sverdrup

  Flere oljeanalytikere sier de lave prisene ikke er dramatiske for oljefeltet Johan Sverdrup, som skal settes i produksjon i 2019.

  – Strengt tatt kan vi nesten si at det er positivt at oljeprisen er så lav, sier John A. Olaisen i ABG Sundal Collier til Dagens Næringsliv.

  Han sier at feltet vil være lønnsomt med en oljepris på rundt 35 dollar fatet, og sier lave priser også reduserer kostnadene.

  80 dollar fatet 2018-2019

  Pareto-analytiker Trond Omdahl anslår at oljeprisen vil ligge rundt 80 dollar fatet i 2018 og 2019.

  – Prosjektet kommer til å bli gjennomført, og både vi og alle selskapene som er involvert, tror oljeprisen skal vesentlig høyere innen 2020, sier han til avisen.

  • 100 personer rammes av Dolphin-konkurs
  • OPEC opprettholder produksjonen

   Da oljeprisen var nede i 36,6 dollar fatet på julaften i 2008, svarte OPEC med å kutte produksjonen. Det kommer imidlertid ikke til å skje i år. Tidligere i måneden besluttet OPEC-landene, som står for rundt 40 prosent av oljeproduksjonen, å opprettholde nivået.

   Store oljeproduserende land med Saudi-Arabia i spissen er lite villige til å kutte i produksjonen. De er mer opptatt av å forsvare sine markedsandeler.

   Samtidig er det ventet at det neste år på nytt vil begynne å strømme olje fra Iran, etter at landet tidligere i år kom fram til enighet med Vesten om en atomavtale.