Denne uken er fiskemiddagen dyrere enn et fat med olje

Publisert

Oljeprisen synker ytterligere.

Oljeprisen fortsetter sin ferd nedover, et fat nordsjøolje ble onsdag priset til 31 dollar, eller 276 kroner fatet. Amerikansk lettolje har sunket enda dypere, og er nå under 30 dollar fatet.

Sløyet og pakket laks derimot er dyrt, og omsettes denne uken for 65 kroner kiloen. Bransjeavisen iLaks.no har regnet seg frem til at en 4,5 kilos laks til 292 kroner dermed blir dyrere enn et oljefat.

Oljen er for billig

Stein Alexander Aukner, lakseanalytiker i DNB Markets synes det er en morsom sammenligning, men påpeker at det er vel heller oljen som er for billig, enn laksen som er for dyr.

- Laks og olje har en tendens til å bevege seg i motsatt retning og det har helt klart manifestert seg i dagens marked, drevet av begrenset tilbud, god etterspørsel og en svak krone, sier Aukner.

Høye priser neste år

Aukner påpeker også at det er viktig å huske at selv om lakseprisen for tiden er svært høy i norske kroner, er den ikke dramatisk mye høyere i euro enn tidligere.

- I det korte bilde er dagens pris klart drevet av lavt tilbud. De siste fire ukene er eksportvolumet ut av Norge 17% lavere enn i fjor samtidig, som den norske kronen er rekordsvak mot euroen, som er den viktigste  eksportvalutaen. Dagens prisnivå kommer nok ikke til å vare, men det virker svært sannsynlig at prisene de neste året kommer til å forbli meget høye sett i et historisk perspektiv, avslutter Aukner.