Har vokst 400 milliarder kroner på to og en halv måned

Publisert

Verdien av oljefondet falt på sensommeren, men har vokst med 400 milliarder kroner på to og en halv måned og er på full fart mot det høyeste nivået noensinne.

Da Norges Bank Investment management (NBIM) la fram fondets resultat for tredje kvartal i slutten av oktober, var verdien 7.119 milliarder kroner, 58 milliarder mindre enn ved forrige statusoppdatering. Det er NBIM som forvalter Statens pensjonsfond utland, på folkemunne kjent som oljefondet.

Fredag ettermiddag lå imidlertid fondets markedsverdi på rundt 7.550 milliarder kroner, altså en betydelig vekst fra slutten av september.

Verdiøkingen har sin naturlige forklaring. Ifølge E24 har oljefondet styrket seg på sterkere dollar og svakere krone, samt stigende børser ikke minst etter presidentvalget i USA, og valutasvingninger.

– Jeg regner med at hovedårsaken er oppgangen på verdens børser, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Telleren på NBIMs nettsider går opp og ned hvert eneste sekund, men er ikke kvalitetskontrollert og gir ingen offisiell verdi av fondet. Tallet gir imidlertid et visst inntrykk av utviklingen i verdien av det norske folks sparepenger.

Talsmann Thomas Sevang i NBIM opplyser at telleverket en periode i juli var enda høyere enn dagens nivå. Han presiserer også at tallet på hjemmesiden har feilmarginer, og at det blant annet ikke er regnet inn løpende verdi på eiendomsporteføljen.

Verdien av oljefondet var ved forrige årsskifte på 7.460 milliarder kroner. I statsbudsjettet har regjeringen tatt høyde for et verdifall, til 7.420 milliarder.

Powered by Labrador CMS