Oljefondet går i pluss i år, og har tjent inn igjen tapet fra tredje kvartal

Publisert

Nå vurderer oljefondssjefen å investere i infrastruktur.

Oljefondet kommer til å gå i pluss både i fjerde kvartal og året sett under ett, varsler fondets sjef, Yngve Slyngstad.

– Vi har fått tilbake alt vi tapte i tredje kvartal i fjerde kvartal, så det kommer til å bli et år med pluss for fondet, sier Slyngstad i et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg under klimatoppmøtet i Paris.

 • Det koster Oljefondet 400 millioner å selge seg ut av kullselskaper
 • Tap i to kvartal på rad

  Statens pensjonsfond utland – populært kalt oljefondet – gikk 4,9 prosent i minus i årets tredje kvartal, mens den negative avkastningen i årets andre kvartal var 0,9 prosent. Tredje kvartal var fondets tredje svakeste siden starten i 1996.

  Ved utløpet av tredje kvartal utgjorde verdien av oljefondet totalt 7019 milliarder kroner.

  – Det har blitt den nye virkeligheten at alle investorer må tenke på å hvordan de posisjonerer seg, sier Slyngstad. – Det vi har gjort, er å redusere obligasjonsbeholdningen og øke våre eierandeler i selskaper og eiendom, og det kan komme til å fortsette, sier han.

  • Brende legger om fornybarsatsningen i u-land
  • Vurderer investeringer i  infrastruktur

   Han varsler videre at også investeringer i infrastruktur kan være aktuelt.

   – Det er et av de største spørsmålene i tiden som kommer: Hva slags marked kommer infrastruktur til å være, og hvor stort vil det bli, sier oljefondssjefen.

   Oljefondet har ønsket å kunne investere opp mot 5 prosent i infrastruktur, samtidig som andelen til eiendom dobles til 10 prosent. Et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg har allerede uttalt seg negativt til eiendomsdelen, mens Finansdepartementet er ventet å avgjøre spørsmålet om infrastruktur i løpet av våren 2016.

Powered by Labrador CMS