Børster støv av tidligere forslag om forbud mot investeringer i skatteparadis for Oljefondet

Publisert

Finansministeren mener at et generelt forbud for Oljefondet ikke nødvendigvis er løsningen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) tar gjerne en diskusjon om oljefondets investeringer i skatteparadiser når forvaltningsreglene skal behandles av finanskomiteen på Stortinget.

Unngikk spørsmål om dagens regelverk

Men Jensen unngikk å svare på spørsmål om dagens regelverk gir godt nok vern mot skatteunndragelser da hun la fram stortingsmeldingen om forvaltningen av Statens pensjonsfond tirsdag.

– Vi må løpende og hele tiden ha fokus på disse spørsmålene, og diskusjonen kommer aldri til å bli ferdig, sa finansministeren på spørsmål fra NTB.

Vurderer forbud mot investeringer i skatteparadiser 

Etter Panama Papers-avsløringene i Aftenposten og flere internasjonale medier, har et tidligere nedstemt forslag om å forby oljefondet å investere i skatteparadiser på generelt grunnlag, igjen fått aktualitet.

SV, Venstre, MDG og Senterpartiet kan ifølge Klassekampen få følge av Arbeiderpartiet og KrF – noe som kan føre til et flertall i en slik retning.

Finansministeren mener ikke at et generelt forbud er noen god idé:

– Jeg ser at det kommer opp en diskusjon knyttet til avsløringene i Aftenposten, og dette er spørsmål det er naturlig å diskutere i høringen som finanskomiteen på Stortinget skal ha i slutten av april, sa Jensen under tirsdagens pressekonferanse.

Reklame (artikkel fortsetter under video)

https://vimeo.com/157152222

Reklame

Forskjell på lavskattland og skatteparadiser

Finansministeren understreker at det er forskjell på stater som senker skatter for å tiltrekke seg næringer, og land med systemer som er laget for å unndra skatt.

– Vi må være presise på hvilke definisjoner vi bruker. Lav skatt er ikke i seg selv en definisjon på et skatteparadis. Mange land konkurrerer om å tiltrekke seg investeringer gjennom skattesatser. Det er legitimt. Men så har du land som er lukket og ikke bidrar til skatteutveksling. Det kan bidra til skatteunndragelser og det vi kan kalle lyssky virksomhet, sier Jensen.

Men et generelt investeringsforbud for oljefondet tar hun ikke til orde for:

– Vi har gode regler for utestenging i dag. Så skal vi hele tiden ha en diskusjon om dette, og høringen i finanskomiteen blir en god anledning til det. Der vil både Norges Bank ved sentralbanksjefen og jeg stille opp for å svare på spørsmål, sier Jensen til NTB.

Omdømmehensyn

Finansdepartementet vender tommelen ned for å la oljefondet investere i unotert infrastruktur, mens den øvre rammen for investeringer i unotert eiendom settes til maksimalt 7 prosent av oljefondets verdier.

I dag er regelverket at inntil 5 prosent av Statens pensjonsfond utland skal investeres i en egen eiendomsportefølje, og siden 2008 har fondets andel i eiendom sakte, men sikkert vokst til rundt 3 prosent av de totale verdiene.

Jensen sier at det blant annet er omdømmehensyn som gjør at Finansdepartementet har konkludert med ikke å ville åpne for investeringer i unotert infrastruktur nå.