Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Økning i antall søkere til olje- og gassstudier

- De som fullfører vil helt garantert få jobb.

Publisert Sist oppdatert

I 2014, før oljeprisfall og 50.000 stillingskutt i bransjen, var det 60 førsteårsstudenter i petroleumsfag ved NTNU. I 2017 var det bare to førsteårsstudenter.

Nå har nedturen i mange deler av oljebransjen nådd bunnen. Det merkes også på søkertallene til høyere utdanning.

Fantastiske tall

Egil Tjåland er Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU. Han forteller til enerWE at han er svært godt fornøyd med tallene fra Samordna opptak som i dag ble offentliggjort:

  • Tekniske geofag: 91 primærsøkere (50 i 2018) – 3,7 søkere per studieplass
  • Bachelor geologi: 88 primærsøker (72 i 2018) – 3,4 søkere per studieplass
  • Petroleumsfag: 37 primærsøkere (33 i 2018) – 1,9 søkere per studieplass

- Det er mange smarte ungdommer som nå ser at det kommer et stort behov for kompetanse i olje- og gassindustrien, sier Egil Tjåland til enerWE. De er ute etter en sikker jobb, og det vil de få når de er ferdig utdannet.

Han tror også at mange ønsker seg en jobb der de kan bidra internasjonalt.

Foto: enerWE
Foto: enerWE

- Ungdommen ser kort og godt at det er mye spennende som skjer i bransjen i tiden som kommer.

Instituttlederen tror også at mange av søkerne har fått gode råd av venner og familie.

- Vi kan lage så mange rekrutteringstiltak som vi bare vil, men til syvende og sist så er familie og venner som har størst påvirkning. Det er spennende å se at vi er på vei ut av bunnen og på vei inn i normalt farvann.

Egil Tjåland innrømmer at han har vært spent på søkermassen til instituttet.

- Det er jo nesten som et valg. Nå kan vi puste lettet ut.

Han understreker at det foreløpig er ok med gjennomstrømning i oljeselskapene, men at behovet for nye hoder gradvis vil stige.

Erik Haaland er Communication Manager, International development, production and exploration i Equinor. Han forteller til enerWE at på selskapsnivå er prognosen at mellom 40 og 50% av Equinors ansatte vil gå av med pensjon eller annen naturlig avgang innen 2030, noe som vil gi betydelig behov for erstatningsrekruttering og rekruttering innen nye kompetanseområder.

Foto: Equinor
Foto: Equinor

- I 2018 ansatte vi globalt om lag 800 personer, av disse var rundt 160 graduates og rundt 180 fagarbeidere, sier Erik Haaland til enerWE. Vi tilbyr også mellom 150 og 170 lærlingplasser i året. Vi ønsker å opprettholde en stabil og forutsigbar rekruttering, og nivået vil ligge på om lag det samme i år.

Han understreker at Equinor er mer enn olje- og gass.

- Equinor utvikler seg som et bredt energiselskap og det vil være store muligheter for de som ønsker å jobbe innenfor olje, gass og fornybar, samtidig som vi tilbyr interessante jobber innen områder som digitalisering.

Egil Tjåland ved NTNU ser lyst på fremtiden for sine studenter.

- De som fullfører vil definitivt få jobb, avslutter han.