Økende bekymring

Publisert

Presser oljeprisen opp.

Oljeprisen røk i været torsdag på grunn av økende bekymring for at den eskalerende uroen i Irak skal hemme landets oljeeksport.

Nordsjøolje steg med 2 dollar til 112,19 dollar fatet, som er den høyeste prisen som er notert siden mars. Samtidig steg amerikansk lettolje 1,83 dollar til 106,23 dollar fatet.

Markedet reagerte først forsiktig på meldingene om at styrker fra Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) hadde inntatt Iraks største by Mosul og fortsatt i retning Iraks største raffineri i Baiji.

Men frykt for at ISIL også kan overta raffineriet og dessuten true regjeringen i Bagdad fikk alarmklokkene til å ringe for alvor.

Nest største OPEC-eksportør

Med 3,7 prosent av verdens oljeproduksjon er Irak verdens åttende største produsent. Etter mange år med sanksjoner og Saddam Husseins fall har eksporten økt kraftig, og Irak har nå gått forbi Iran og blitt OPECs nest største eksportør.

Men OPEC har ikke tilstrekkelig ledig kapasitet til å gjøre opp for en full stans i Iraks oljeeksport.

En mekler i London, Christopher Bellew, sier at prisøkningen på olje helt og holdent skyldes uroen i Nord-Irak, og at frykten er at den skal true Iraks oljeeksport.

Om konflikten slår ut Irak som oljeeksportør, ville det få stor betydning for oljeprisen. Hvor høyt kan prisen gå? Det kommer an på utviklingen, sier han.

Ifølge Nordea Global Research kan prisen stige med opptil 30 dollar fatet om Iraks oljeproduksjon fallet tilbake til nivået det var på under invasjonen i 2003.

Kontroll over raffineri

ISIL tok seg inn i Baiji og satte fyr på byens politistasjon og rettsbygning torsdag, men regjeringen forsikrer at de har kontroll over raffineriet, og at oljeeksporten går som normalt gjennom oljeterminalen i Basra i Sør-Irak.

Raffineriet i Baiji er under sikkerhetsstyrkenes fulle kontroll og opererer som normalt nå, sa en tjenestemann ved raffineriet torsdag.

Myndighetene gjorde det også klart at spesialstyrker er på plass for å sikre raffineriet og en kraftstasjon i byen som forsyner store deler av landet, inkludert Bagdad, med energi.

Frykten for at Iraks militære var i ferd med å gå i oppløsning og ikke lenger kunne forsvare oljeinstallasjonene, ble styrket da soldatene rømte fra oljebyen Kirkuk og etterlot den til de kurdiske Peshmerga-styrkenes kontroll.

Trygt i sør

Men de viktigste irakiske oljeinstallasjonene ligger tross alt i de sjiadominerte områdene i sør, der de sunnimuslimske islamistgruppene nyter liten sympati. 85 prosent av Iraks oljeeksport kommer fra oljefeltene i sør.

Oljeminister Abdul Kareem Luaibi insisterte onsdag på at eksportanleggene i sør, der det daglig skipes ut 2,6 milliarder fat olje, er «svært, svært trygge».

Han sier også at Irak ikke har behov for å importere oljeprodukter, og at lagrene av bensin og diesel er tilstrekkelige.

Det foregår for tiden ingen eksport av olje gjennom rørledningen fra Kirkuk til den tyrkiske havnebyen Ceyhan fordi den siden 2. mars har vært stengt for reparasjoner som følge av sabotasje.

Men uroen har ført til en stans i reparasjonsarbeidene, ifølge det statlige oljeselskapet North Oil.

©NTB

Se også intervju med DNB Markets.