Vil ha flere Utsira-svar

SV fremmer forslag i Stortinget. SV fremmet torsdag et forslag for Stortinget om å forsyne alle oljefeltene på Utsirahøyden med kraft fra land. Hensikten er å tvinge fram flere svar fra olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Behandlingen av forslaget fra SV-leder Audun Lysbakken og stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås gir representantene mulighet til å få … Continued

SV fremmer forslag i Stortinget.

SV fremmet torsdag et forslag for Stortinget om å forsyne alle oljefeltene på Utsirahøyden med kraft fra land. Hensikten er å tvinge fram flere svar fra olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Behandlingen av forslaget fra SV-leder Audun Lysbakken og stortingsrepresentant Heikki Eidsvoll Holmås gir representantene mulighet til å få ut flere opplysninger fra departementet.

Olje- og energiministeren må nå svare Stortinget på om han vil ha ren kraft fra land til alle oljefeltene, eller om han vi la noen av dem drives med forurensende gasskraftverk, sier Holmås.

Det har vært mye strid rundt den såkalte tiltakskosten for elektrifisering av Utsira-høyden, altså hva det koster i kroner å forsyne feltene med kraft fra land per tonn reduserte CO2-utslipp.

Statoils beregninger for tiltakskost har ligget vesentlig høyere enn anslag fra blant andre Oljedirektoratet og konsulentselskapet Add Energy.

Ifølge SV har energi- og miljøkomiteen på Stortinget bedt om innsyn i direktoratets vurderinger av Statoils beregninger, men blitt nektet innsyn.

Lien avviste nylig i Stortinget å offentliggjøre direktoratets beregninger.

Jeg har ingen grunn til å tvile på beslutningsgrunnlaget til de kommersielle aktørene på sokkelen, sa Frp-statsråden.

©NTB