- Vi håper å kunne omgjøre naturgass med utslipp til hydrogengass uten utslipp

Publisert

Norsk olje og gass arrangerte denne uken sin årskonferanse, og der var gjennomgangstemaet moment.

- Det er fordi vi er i et moment. Vi ser at det skjer store teknologiske endringer som er viktig at vi bruker til å styrke konkurranseevnen, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til enerWE.

Han viser til at energimarkedene endres, og at det blant annet etterspørres mer fornybar energi. Der har norsk olje og gass en rolle å spille.

- Vi håper å kunne omgjøre naturgass med utslipp til hydrogengass uten utslipp, sier Schjøtt-Pedersen.

Karbonfangst har vært et langt løp, og det er ikke i mål ennå. På spørsmål fra enerWE om det vil Vil det være et marked for norsk gass uten karbonfangst, er Schjøtt-Pedersen klar i sin tale.

- Alle seriøse analyser viser at olje og gass vil ha en stor del av markedet også i fremtiden, men det er veldig viktig at vi klarer å utvikle CCS, sier Schjøtt-Pedersen.

Han legger til at dette ikke bare er viktig for norsk olje og gassvirksomhet, men også for andre bransjer med utslipp som for eksempel sementbransjen.

- Norge bruker det teknologiske initiativet vi har til å få til slike løsninger, og så må vi søke mot EU, Australia, Canada og andre for å se om vi kan gå sammen om å ta det økonomiske løftet som må til, sier Schjøtt-Pedersen.

Han mener at bransjen må være gode på å fortelle dagens unge om alle mulighetene som ligger i bransjen, men mener samtidig at det allerede har blitt mye bedre.

- Vi ser allerede nå en endring. Jeg tror man ser at det vil være spennende arbeidsplasser her i fremtiden. Og så ser vi at søknadene varierer med oljeprisen. Nå som oljeprisen har gått litt opp, så er det en større interesse igjen, sier Schjøtt-Pedersen.

Han trekker frem at en karriere innen olje og gass er en karriere med langsiktig perspektiv.

- Når Johan Sverdrup settes i produksjon i 2019 så skal det produsere i 50 år fremover. Det er mange interessante jobber fremover der, sier Schjøtt-Pedersen.

Det er store endringer på gang i energibransjen. Noen selskaper selger seg ut av feltene de er involvert i, mens andre satser for fullt. Når Statoil også satser på fornybare energikilder ved siden av olje og gass er det en utvikling som speiles også i mange andre selskaper.

- Noen oljeselskapene utvikler seg til mer generelle energiselskaper, mens andre spesialiserer seg ytterligere som rene fornybarselskaper eller rene olje- og gasselskaper, sier Schjøtt-Pedersen.

Oljebransjen har vært gjennom en dyster periode, men med høyere oljepris og store investeringer går det mye bedre nå. Han beskriver da også stemningen på årets konferanse som bedre enn i fjor.

- Det er vesentlig mer optimisme. Det er nye prosjekter, det er nye oppdrag, og man ser oljeprisen har tatt seg opp, sier Schjøtt-Pedersen.

Det betyr ikke at bransjen nå kan puste ut og ta seg en hvil etter en tøff periode. Schjøtt-Pedersen tror det må ytterligere kostnadsreduksjoner til også i fremtiden.

- Vi skal ligge fremst i verden på å ta i bruk ny teknologi, men vi må også være konkurransedyktige. Vi må antagelig halvere kostnadene en gang til for å være konkurransedyktig fremover, sier Schøtt-Pedersen.

Powered by Labrador CMS