Truer med utsettelse på Utsira

Statoil varsler milliardtap og ett års utsettelse. Stortinget kan tvinge oljeselskapene på Utsirahøyden til ny utredning om at all elektrisitet skal forsynes fra land. Milliardtap og ett års utsettelse, varsler Statoil, men eksperter går imot påstandene. Statoil har gått inn for en todelt strømløsning til feltene på Utsira-høyden i Nordsjøen, stikk i strid med Stortingets … Continued

Statoil varsler milliardtap og ett års utsettelse.

Stortinget kan tvinge oljeselskapene på Utsirahøyden til ny utredning om at all elektrisitet skal forsynes fra land. Milliardtap og ett års utsettelse, varsler Statoil, men eksperter går imot påstandene.

Statoil har gått inn for en todelt strømløsning til feltene på Utsira-høyden i Nordsjøen, stikk i strid med Stortingets beskjed om at nye felter på norsk sokkel skal drives med ren kraft fra land.

Statoil må ha Stortingets godkjenning for å gjennomføre planen, og det kan bli en utfordring når både Ap, SV, KrF, Venstre og De Grønne er innstilt på fullelektrifisering. Nå rasler Statoil med sablene overfor Dagens Næringsliv. Talsmann Ørjan Heradstveit mener ny utredning betyr ett års utsettelse og et nåverditap på 20 milliarder kroner før skatt.

Elektrifiseringsekspert Terje Sten Tveit er skeptisk til Statoils påstander. Han har vært med på utredningen av temaet og mener det eneste rasjonelle er fullelektrifisering av hele Utsiraområdet fra dag én. Han får følge av Svein Knudsen, som leder ABBs satsing mot Utsirahøyden. Knudsen sier det er uproblematisk teknologisk sett å bytte løsning, og ikke nødvendigvis dobbelt så dyrt å bygge et dobbelt så stort anlegg.

©NTB