– Oljeselskapene må tørre å investere i modne felt

Ikke glem hva som skjedde med Statfjord og Ekofisk. Selskapene har et ansvar for å investere i felt som allerede er i drift, mener oljedirektør i Oljedirektoratet, Bente Nyland. Oljeselskapene kvier seg for disse investeringene fordi kostnadene er høyere og avkastningen lavere. – I tillegg er man nødt til å hente ut gassressursene som ligger igjen på … Continued

Ikke glem hva som skjedde med Statfjord og Ekofisk.

Selskapene har et ansvar for å investere i felt som allerede er i drift, mener oljedirektør i Oljedirektoratet, Bente Nyland. Oljeselskapene kvier seg for disse investeringene fordi kostnadene er høyere og avkastningen lavere.

– I tillegg er man nødt til å hente ut gassressursene som ligger igjen på mange av feltene, sier Nyland til enerWE.

Samfunnsøkonomisk lønnsomt

Oljedirektoratet jobber med oljeselskapene om å finne bedre metoder for å hente ut mer på felt man allerede opererer i. Hun mener at dette handler om samfunnsøkonomisk lønnsomhet.

– Hvis man bare tømmer feltet til det er lønnsomt, ligger det masse olje igjen som er mulig å hente ut. Den er tapt for alltid, forteller Nyland.

To store skjulte skatter

Oljedirektøren trekker frem Ekofisk- og Statfjordfeltet som eksempler på felt som skulle stenges. Tidligere ble for eksempel Statfjord sett på som et av de minst lønnsomme feltene på norsk sokkel.

– Ekofisk har planer om å produsere i 40 år til, og Statfjord skulle stenges for ti år siden, men den dag i dag henter de fortsatt mer ut av feltet, avslutter Nyland.