Bilde av dykker

Nordsjødykker får ikke anket

Dom er endelig og rettskraftig. Pionérdykker Dag Vilnes får ikke anken sin opp i storkammeret ved Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Det er klart etter en beslutning som ble offentliggjort tirsdag. Dommen, der nordsjødykkerne fikk 70.000 kroner i oppreisning hver, men ikke erstatning, er dermed endelig og rettskraftig. Vilnes var én av sju nordsjødykkere som fikk medhold … Continued

Dom er endelig og rettskraftig.

Pionérdykker Dag Vilnes får ikke anken sin opp i storkammeret ved Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Det er klart etter en beslutning som ble offentliggjort tirsdag. Dommen, der nordsjødykkerne fikk 70.000 kroner i oppreisning hver, men ikke erstatning, er dermed endelig og rettskraftig.

Vilnes var én av sju nordsjødykkere som fikk medhold da Den europeiske menneskerettighetsdomstolen behandlet deres søksmål mot staten. De seks andre valgte å akseptere dommen, men Vilnes valgte å anke til storkammeret. Han krevde erstatning som følge av skadene han fikk under dypvannsdykking i de tidlige fasene av det norske oljeeventyret.

Advokat Per Danielsen, som representerer Vilnes, mener Norge brøt plikten til å beskytte Vilnes’ liv og helse aktivt.

Vilnes’ sak reiser prinsipielle spørsmål. Han ble skadd for livet etter uforsvarlig dykking i 1983 fra overflatefartøyet Tender Comet, på 150 meters dyp. Han var den gang sperret inne i kompresjonskammeret med 90-100 prosents helseskadelig luftfuktighet, samtidig som kommunikasjonen med skipet på havoverflaten var brutt, sa Danielsen til Nettavisen da det ble kjent at Vilnes anket.

©NTB