Nordområdene blir viktigere

Stor tro på Barentshavet. Til tross for kostnadsbekymringer og bom i jakten på tilleggsressurser til Johan Castberg: Oljeminister Tord Lien (Frp) har tro på en stor petroframtid i Barentshavet. Områdene lengst i nord er viktige allerede, og kommer til å bli enda viktigere i årene som kommer, sier Tord Lien til NTB. Tirsdag møter han … Continued

Stor tro på Barentshavet.

Til tross for kostnadsbekymringer og bom i jakten på tilleggsressurser til Johan Castberg: Oljeminister Tord Lien (Frp) har tro på en stor petroframtid i Barentshavet.

Områdene lengst i nord er viktige allerede, og kommer til å bli enda viktigere i årene som kommer, sier Tord Lien til NTB.

Tirsdag møter han en samlet oljebransje i Hammerfest når han åpner Barentshavkonferansen. Det er første gang han besøker Finnmark som oljeminister.

Det gleder jeg meg til. Barentshavet er i ferd med å bli viktigere for norsk sokkel, og da er det ikke unaturlig at også Barentshavkonferansen blir en tung og viktig møteplass, sier Lien.

Barentshav-bonanza

Etter at Statoil for tre år siden skjøt blink og gjorde funn av olje på Skrugard og Havis (nå Johan Castberg) har interessen for Barentshavet eksplodert. I den neste konsesjonsrunden åpnes jomfruelig territorium inn mot Russland i Barentshavet Sørøst.

Da selskapenes nominasjoner til 23. runde ble kjent tidligere i vinter, ble 140 blokker i Barentshavet og 20 blokker i Norskehavet nominert. Oljeminister Tord Lien har svart med å utlyse 54 blokker i Barentshavet og sju i Norskehavet. Interessen ser ut til å være størst rundt Johan Castberg, Hoop helt i nord og de nye norske områdene i Barentshavets Sørøst.

Castberg-bom

Den intensive borekampanjen for å finne tilleggsressurser til Johan Castberg har gitt magre resultater. Statoil har boret fire brønner. Tre av dem, Nunatak, Iskrystall og Kramsnø inneholder små mengder gass. Skavl ga funn av små mengder olje.

Til Hammerfest kommer også oljedirektør Bente Nyland som etter Barentshavkonferansen skal presentere en ny ressursrapport. Der er en av overskriftene at kostnadsvekst fører til lønnsomhetsutfordringer for en oljeindustri som har opplevd en betydelig vekst i aktiviteten.

Løser utfordringer

Dette rokker ikke ved troen oljeministeren fra Frp har på Barentshavet.

Utfordringene gjelder alle deler av norsk sokkel. Vi er nødt til å få ned kostnadene per produsert tonn. Det er en jobb som alle må bidra til. Denne type utfordringer har blitt løst i stadig nye områder med nye typer utfordringer. Det er all mulig grunn til å være optimist. Det er uansett grunn til ettertrykkelig å slå fast at det kommer til å bli økt aktivitet i Barentshavet, sier oljestatsråden til NTB.

Samarbeid

Han lovpriser selskapene som for første gang i norsk sokkelhistorie går sammen om å samle inn og dele seismikk i Barentshavet Sørøst. I utredningen om hvorvidt gassrørledningsnettet skal gå videre nord fra Åsgård og opp til Barentshavet har også selskapene gått sammen og deler åpent ressursanslag med hverandre.

Denne formen for samarbeid er en nyvinning på norsk sokkel. Det har jeg tro på. Dette er et klokt valg av to grunner: Det bidrar til å redusere de totale kostnadene ved å kartlegge områdene.

Seismikksamarbeidet gjør også at du slipper å ha mange lesekampanjer der det er mulighet for arealkonflikt med fiskeriene, sier Lien.

©NTB