Enda mindre leteaktivitet på norsk sokkel i 2016

Publisert

Investeringene enda lavere til neste år.

Statistisk sentralbyrå (SSB) melder om et kraftig fall i leteanslagene for 2016. Operatørene på norsk sokkel anslår investeringene knyttet til utvinning og transport av olje og gass til 171 milliarder kroner neste år.

Feltutbygging i moderat oppgang

Dette er 9,3 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2015, gitt i fjerde kvartal 2014, opplyser SSB tirsdag.

Det er særlig anslagene for investeringer innen letevirksomhet, felt i drift og rørtransport som reduseres sammenlignet med tilsvarende tall for 2015, mens tallene indikerer moderat oppgang innenfor kategoriene feltutbygging, landvirksomhet samt nedstengning og fjerning.

– Nedgangen i oljeindustrien vil merkes godt i hele landet, men spesielt godt på Sør- og Vestlandet. Dette vil sannsynligvis føre til ytterligere nedbemanninger i flere sektorer, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank til E24.

  • Les også: Arktis blir helt nødvendig i fremtiden
  • 35 prosent nedgang i leting

    Anslaget for 2016 for utvinning og rørtransport er 5,6 prosent lavere enn anslaget gitt i forrige kvartal. Nesten hele nedgangen fra forrige måling kommer innenfor letevirksomheten. De oppgitte investeringene for leting i 2016 er nå på 21,5 milliarder kroner. Det er en nedgang på hele 35,2 prosent fra forrige kvartals måling. Praktisk talt hele nedgangen kommer innen segmentet undersøkelsesboring.

    Norges Bank har anslått et fall i oljeinvesteringene på 10 prosent neste år. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier de fastholder sitt syn på at renten forblir uendret på Norges Banks rentemøte i desember.