OBOS åpner sitt fjerde kraftverk

Publisert

OBOS forteller i en pressemelding at nå de åpner Espeelvi vannkraftverk, og at det er det fjerde kraftverket deres.

– Kraftverket ligger nede ved Espe i et typisk fjord- og vestlandslandskap med bratt terreng der bekker og elver oppstår som fosser og sterke stryk. Den 1670 m lange vannveien er bygget i det bratte terrenget opp lia ved Brattespe og utnytter seg av en samlet fallhøyde på 615 meter. Dette har nok vært det mest krevende prosjektet vi har bygget til nå, der deler av terrenget er like bratt som unnarennet i Holmenkollen. Da må man tenke sikkerhet gjennom hele prosessen, sier Marius Asheim, daglig leder for OBOS Energi.

Åpningen kommer kort tid etter at vannkraftverket Bråberg åpnet i samme område, og er en del av OBOS-konsernets satsning på grønn energi. Espeelvi er det andre kraftverket av totalt fem kraftverk som blir igangsatt i 2018.

– Målet er at OBOS skal bli klimanøytrale innen 2021. Dette skal vi oppnå ved å satse på vannkraft og solkraft, samt kjøpe CO2 klimakvoter for resterende utslipp. Vi skal i tillegg redusere klimaavtrykket generelt i konsernet, sier Asheim.

I løpet av 2018 og frem til sommeren 2019 skal åtte vannkraftverk driftsettes. OBOS har med dette fire kraftverk i drift i Kvitno, Strupen, Bråberg og Espeelvi. Innen sommeren 2019 er målet å produsere strøm tilsvarende forbruket til nesten 20.000 gjennomsnittlige OBOS-leiligheter.

OBOS Energi er et heleid datterselskap av OBOS. Selskapet har holdt på noen år, men har frem til og med 2015 hatt null i inntekter. I 2016 omsatte de for 2,7 millioner kroner, og regnskapstallene for 2017 er ikke klare ennå.