Toini Løvseth (Foto: Energi Norge)
Toini Løvseth (Foto: Energi Norge)

— Jeg blir varm om hjertet av analysene som viser at landbasert vindkraft i Norge er verdens billigste kilde til kraft

For 30 år siden reiste en vitebegjærlig jente fra Vesterålen ut i verden for å finne ut hvordan den hang sammen. Hvor langt på denne reisen Toini Løvseth har kommet vites ikke, men vi grep tak i henne en sommerdag midt mellom to jobber.

Publisert Sist oppdatert

— Jeg skulle egentlig bli professor, forteller hun til enerWE. Jeg fikk med meg en doktorgrad i statsvitenskap, om økonomisk utvikling og europeisk regional- og næringspolitikk, men ble så (be-)tatt av ei godteriskål av et praksisfelt før jeg kom så mye lenger på den akademiske veien.

Godteriskålen hun beskriver er det vi andre dødelige kaller kraftintensiv industri.

— Jeg har siden sjonglert engasjement for klima, energipolitikk og næringsutvikling i ferrolegeringsindustrien, i Kraftfylka, i Alcoa og skal straks prøve meg i kjernen for det hele, fornybarnæringen.

enerWE har mange ganger tidligere intervjuet Toini Løvseth i hennes rolle i Alcoa. Her har hun blant forklart våre lesere hvorfor Alcoa ønsker å kjøpe vindkraft fremfor vannkraft. Dette skal vi komme tilbake til, men først skal vi bli litt bedre kjent med henne.

Toini Løvseth er skilt og mor til to voksne sønner. Hun forteller at hun lever et lettvint, hytte- båt- og bilfritt liv i blokkleilighet på Tøyen sentralt i Oslo sammen med minstemann på 20.

— Jeg kan dermed bruke all min tid på jobb og ellers fråtse i byens kulturtilbud (for det meste Rockefeller). Så kobler jeg fra med styrketrening og gåturer, det siste gjerne opp bratte fjellsider med sjøutsikt, men på toppturfronten har Oslo lite å by på.

— Hvordan beskriver dine kolleger deg?

— De vil nok si at jeg er tydelig, kunnskapsrik, endringsorientert og fokusert. Det siste vil si: Du overlater ikke fredagsvafflene til meg, om du liker vaffler.....

— Hvordan beskriver familie og venner deg?

— Gutta mine beskriver meg som et omtenksomt og generøst råskinn, foreldrene mine som engasjert, fokusert og sta, mens søsteren min mener at det egentlig finnes en enkelt, dekkende betegnelse: Nerd.....

Så spør vi henne om hvordan hun selv vil beskrive seg.

— Jeg er engasjert, ryddig, utålmodig, men utholdende.

Men hva mer gjør den utålmodige, fokuserte "nerden" når hun virkelig skal kople av, sånn som nå når hun er mellom to jobber?

— I sommer skal jeg besøke familie i nord og få med meg flest mulig fjelltopper i Vesterålen. Så skal jeg få besøk av arveprinsen og ellers det jeg helst gjør når jeg har fri: Ladde. Sove mer, trene mer, spise bedre mat, drikke bedre vin og lese noe annet enn rapporter. Også noen konserter da.

Toini Løvseth går fra jobben som Nordisk Energidirektør i Alcoa til Direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge.

— Hva gjorde at du fikk lyst til å bytte jobb til Energi Norge?

— Jeg fikk en mulighet til en lederstilling i Norges største energipolitiske miljø.

Hun forklarer at det er en flott mulighet for en ekte nerd.

— Jeg fikk muligheten til å fokusere for fullt på rammebetingelser og være med på å påvirke utviklingen av det som er Norges viktigste næring i den omstillingen vi må gjennom; fornybarnæringen.

— Hvordan tror du arbeidshverdagen din blir?

— Jeg tror den blir travel, lærerik og full av utfordringer, men med den innsatsen som legges ned, også opplevelsen av at laget har bidrar til å bringe næringen framover.

Men hun regner også med å bruke mye tid på å bli bedre kjent med organisasjonen og medlemsbedriftene i begynnelsen.

— Hva blir dine arbeidsoppgaver?

— Sikker mange flere enn jeg innser i dag! Men jeg skal lede avdeling for Marked, Elektrifisering og Kunder og får dermed ansvar for et team som arbeider med utvikling av energimarkeder som fremmer fornybar energi, gir størst mulig verdi for samfunnet og kundene et best mulig produkt til lavest mulig kostnad for dem.

Hun forteller også at påvirkning av den europeiske regelverksutformingen blir viktig.

— Dette jobber avdelingen mye med, ikke for reglenes egen del, men for å legge til rette for gjennomføringen av bransjens visjon: Et fornybart og fullelektrisk Norge: Styrke fornybarproduksjonen og verdiskapingen, kutte utslipp og utvikle nye næringer.

Vi innlegget med å fortelle at vi tidligere har intervjuet Toini Løvseth om vindkraft, og spør henne om hva hun tenker om vindkraftdebatten.

— Selv blir jeg jo varm om hjertet av analysene som viser at landbasert vindkraft i Norge er verdens billigste kilde til kraft akkurat nå. Tenk hva det gir av potensiale for verdiskaping OG utslippskutt gjennom industriutvikling og elektrifisering! Det vi har sett de siste årene er resultatet av teknologi- og kostnadsutvikling, parret med at investorer med lave avkastningskrav har snudd seg mot fornybar energi. Det har gitt en ketsjupeffekt på en flaske med prosjekter som mange hadde glemt eller avskrevet, som ble lokalt forankret for flere kommunestyrer og eierskifter siden.

Hun har forståelse for at mange kjenner det overveldende og at prosjektomfanget oppfattes som mye større enn det faktisk er og behøver å være for at vi skal få fram den fornybare energien vi trenger for utslippskutt og verdiskaping.

— Nå framover, når vindkraft blir sett på som en næring som har kommet for å bli og vi får på plass rutiner som tar hensyn til at utbygginger er lønnsomme, og skatteordninger som gir lokalsamfunn en større andel av verdiene, slik vi alltid ellers har gjort for kraftutbygginger i Norge, så blir nok debatten roligere. Håper jeg.

— Hvorfor foretrekker Alcoa vindkraft fremfor vannkraft?

— Feil i spørsmålsstillingen! Industrien liker å bidra til ny forbybar kraft, for med mer fornybarproduksjon legges det til rette for videre utvikling i industrien. Ellers ville jo økt forbruk gitt høyere kraftpriser. Vindkraft er billigere å bygge ut og er dermed det som utløses av etterspørselen. Men, den regulerbare vannkraften er ryggraden i den norske kraftsystemet og uten denne ville også vindkraft kostet mer. Det er litt urettferdig for verden forøvrig, men vindkraft passer rett og slett bedre inn i et system mer billig regulerkraft, og der er vannkraften uslåelig, og fornybar!

Så minner hun om at investorene i vindkraft og den kraftintensive industrien har felles interesse i å sikre lønnsomheten i sine investeringer gjennom å binde kraftprisen over tid.

— Vannkraftprodusentene kan sikre seg, vindkraftutviklerne må. Like interesser og gjensidig avhengighet er et godt grunnlag for forhandlinger.

— Hva ser du mest frem til i din nye jobb?

— Nå gleder jeg meg mest til å komme i gang. Mindre fokus på at jeg har tatt overgangen fra industri til energi og mer på det som skal leveres til og for norsk fornybarnæring sammen med resten av gjengen.

Hun forteller at hun på godt ser frem til å jobbe med det vannvittige potesialet for utslippskutt og verdiskaping vi har i dette landet. Så forteller hun at hun også ser frem til å jobbe med det som er mer vanskelig, nemlig å få flere til å se at det er gjennom gode og gjennomtenkte markedsløsninger vi tar best vare på norsk fornybarnæring.

— At det er slik vi ruster fornybarnæringen for nye muligheter, sikrer direkte og indirekte arbeidsplasser på "hvert et nes" og viktige inntekter for stat, fylker og kommuner.

Toini Løvseth er jenta fra Vesterålen som reiste ut for å finne ut hvordan verden henger sammen. Og hvis verden også i fremtiden skal henge sammen, så må vi over på mer fornybar energi. Og da er kanskje energinerden fra Vesterålen akkurat der hun skal være.