Sommerprat med Maryam Iqbal Tahir

Maryam Iqbal Tahir (Foto: Marius Menth Andersen)
Maryam Iqbal Tahir (Foto: Marius Menth Andersen)

— Hver femte krone i statsbudsjettet kommer fra olje- og gassinntekter, og det kan vi takke oljearbeiderne for

— Jeg er opptatt av klima og vil jobbe på en arbeidsplass der jeg kan gjøre en forskjell.

Publisert Sist oppdatert

Denne sommeren har vi tatt en prat med folk i en bred energibransje som har byttet jobb.

Vi har blant annet pratet med Stig Tore Laugen som nylig gikk på som konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar i TrønderEnergi, Toini Løvseth som går på som Direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge og Einar Fannemel som nylig har begynt som kommunikasjonsrådgiver i Lundin Norge.

Nå har turen kommet til Maryam Iqbal Tahir som i juni gikk på som Informasjonsrådgiver i Norsk olje og gass.

Hun er 33 år gammel og fra Holmlia i Oslo. Hun har to mastergrader (master i rettsvitenskap, bachelor i journalistikk og to-årig master i retorikk og språklig kommunikasjon), og er samfunnsengasjert, også langt utover en bred energibransje.

Maryam Iqbal Tahir har tidligere jobbet som seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet; seks år med juridiske problemstillinger, og ett år med kommunikasjon rundt kampfly- og ubåtanskaffelsene. Før det jobbet hun som journalist i Dagsavisen.

— Hvordan beskriver dine kolleger deg?

— Her har jeg jukset litt og sendt en sms til noen kolleger og spurt. Jeg fikk til svar: Omtenksom, snill, effektiv, arbeidsom, ambisiøs, intelligent, morsom, offensiv, fremoverlent, snakker rett fra leveren, god tvers gjennom, pliktoppfyllende og utålmodig.

— Hvordan beskriver familie og venner deg?

— De beskriver meg som omtenksom, engasjert, en de alltid kan stole på, og ganske chill.

Så spør vi Maryam Iqbal Tahir om hvordan hun selv vil beskrive seg.

— Jeg er ambisiøs, hardtarbeidende og samvittighetsfull. I tillegg er jeg litt utålmodig til tider.

Maryam Iqbal Tahir begynte i ny jobb i juni, men rakk å ta to uker ferie.

— Da var jeg på Granca og Kragerø. Jeg har aldri vært på Gran Canaria før, og ble fascinert da jeg så at de hadde brunost på butikken og NRK på TV-en. Resten av sommeren har jeg vært på kontoret.

Hun forteller at sjefen hennes en av dagene ringte med en tydelig beskjed til henne.

— Jeg ble beordret til å ta fri, for da var det til og med meldt 23 varmegrader i Finnmark! Hehe, så det har gått helt fint å være på jobb i sommer, men det var ensomt, så jeg ble veldig glad når kollegene begynte å komme tilbake på kontoret.

— Hva gjorde at du fikk lyst til å begynne i Norsk olje og gass?

— Jeg er opptatt av klima og vil jobbe på en arbeidsplass der jeg kan gjøre en forskjell. Jeg synes Kristin Færøvik, sjef for Lundin i Norge, sa det veldig treffende i et intervju med DN: "Skal du stå på utsiden og protestere, eller gå på innsiden og gjøre noe med det?" Jeg tror på å gjøre en forskjell fra innsiden. I Norsk olje og gass har medarbeidere høy bevissthet rundt klima og miljø, og vi har en egen avdeling som jobber med det.

— Hvordan er arbeidshverdagen din?

— Jeg er fersk i jobben, så en vanlig arbeidshverdag er det for tidlig å si noe om. Spør meg igjen om noen måneder.

Men hun forteller at hun akkurat nå jobber med Arendalsuka og et prosjekt som heter "Det store bildet".

— Hva tenker du om debatten om fremtiden til olje- og gass fra norsk sokkel?

— Debatten er polarisert og lite realistisk. Enten er du for olje eller mot olje. Det er ingen nyanser.

Hun forteller at hun synes det gjør vondt å lese at barn blir mobbet fordi foreldrene deres jobber på Nordsjøen.

— Alle i Norge nyter godt av velstanden fra oljeeventyret. Hver femte krone i statsbudsjettet kommer fra olje- og gassinntekter, og det kan vi takke oljearbeiderne for. Barna deres skal ikke måtte gråte og lure på om der er sant at foreldrene ødelegger planeten. Der må vi voksne gå foran som eksempler og være saklige. Jeg skulle ønske debatten var mer nyansert og realistisk, der man ikke var ute etter å utpeke hverandre som fiender, men jobbet side om side for å nå fellesmålet om å redusere klimautslipp og nå klimamålene. Jeg savner mer optimisme, og at man jobber som et lag, der man heier på hverandres fremskritt.

— Hva tenker du om fremtiden for norsk olje- og gassnæring?

— Vi er på vei mot fornybarsamfunnet, og olje- og gassnæringen er avgjørende for at verden skal klare energiomstillingen som trengs. Våre inntekter til oljefondet og samfunnet før øvrig, gir nødvendig kapital for å utvikle og satse på fornybar industri. Jeg tror vi kan bygge grønne næringer på skuldrene av eksisterende næringer – slik vi alltid har gjort. Norge er en betydelig bidragsyter innen utvikling av grønn energiteknologi, og olje- og gassnæringen står i bresjen for utvikling av offshore havvindteknologi. Jeg vil derfor si at fremtiden ser lys ut.

— Hva ser du mest frem til i din nye jobb?

Jeg gleder meg veldig til å bli kjent med alle de dyktige menneskene som jobber i bransjen og til å lære mer om hvordan teknologi fra olje- og gassindustrien utvikler nye næringer og driver det grønne skiftet. Norsk olje og gass er en viktig klimastemme, og jeg håper vi kan bidra til å gjøre klimadebatten mer nyansert.

— Hva skal vi leve av etter olja?

Dette minner meg på innlegget Torbjørn Røe Isaksen la ut på Facebook for en tid tilbake, hvor han spurte hva vi faktisk skal leve av når næring etter næring blir angrepet. Jeg tror vi kommer til å leve av grønn næring som blir ledet frem av kompetanse- og teknologioverføringen fra olje- og gassindustrien, som for eksempel havvind, hydrogenproduksjon og karbonfangst- og lagring, avslutter hun.