Nytt om navn:

Einar Fannemel (Foto: Privat)
Einar Fannemel (Foto: Privat)

— Det er ikke mye annet enn innen langrenn og olje vi i Norge kan kalle oss verdensledende, men det skal vi være stolte av

— Jeg ser frem til å bidra til å fortelle historiene om teknologiutviklingen, letesuksessene og de flinke folkene som jobber i Norges kuleste bedrift.

Publisert Sist oppdatert

Denne sommeren har vi tatt en prat med folk i en bred energibransje som har byttet jobb. Vi har blant annet pratet med Stig Tore Laugen som nylig gikk på som konserndirektør for kommunikasjon og samfunnsansvar i TrønderEnergi og Toini Løvseth som går på som Direktør for marked, elektrifisering og kunder i Energi Norge.

Nå er turen kommet til Einar Fannemel, som er en fjellglad nordfjording som har funnet seg godt til rette med bylivet i Oslo, hvor han har jobbet og levd de siste fire årene.

Han kommer fra stillingen som kommunikasjonsrådgiver i Norsk olje og gass, og har nå gått på som kommunikasjonsrådgiver i olje- og gasselskapet Lundin Norge.

— Hvordan beskriver dine kolleger deg?

— Jeg har aldri spurt, men jeg håper de synes jeg er en positiv og engasjert type.

— Hvordan beskriver familie og venner deg?

— De mener nok at jeg er målbevisst og så håper jeg de oppfatter meg som omsorgsfull, med et snev av humor.

— Hvordan vil du selv beskrive deg?

— Jeg ønsker å fremstå som ærlig og hardtarbeidene - at verdiene fra en real landbruksoppvekst gjenspeiles i arbeidet mitt. Så er jeg av natur svært nysgjerrig, både på fag og folk. Det gjør at jeg trives godt i de fleste settinger.

Einar Fannemel forteller til enerWE at i sommer har blitt en del arbeid i forbindelse med at han er i ny jobb.

— Men jeg skal blant annet hjem en tur for å hjelpe til med å arrangere Norges tøffeste fjelløp, Hornindal Rundt, der en haug med tøffinger løper 10-30 timer i verdens vakreste natur. Ellers skal jeg løpe i Nordmarka, bade i Oslofjorden og drikke øl på diverse uteserveringer i hovedstaden.

Han forteller at han har hatt en utrolig lærerik og givende tid i Norsk olje og gass, med fantastisk bra kollegaer og sjefer.

— Men etter nesten fire år, er det naturlig for meg å prøve noe nytt. Da muligheten bøyd seg i Lundin, kunne jeg ikke la den gå ifra meg. Fra Norsk olje og gass har jeg alltid beundret entreprenørånden, pågangsmotet, åpenhetskulturen og den offensive holdningen til Lundin. Nå skjer det mye i selskapet, med blant annet oppstart på Johan Sverdrup til høsten, og Lundin rekrutterer flinke folk innenfor flere disipliner. Å få være med på dette laget og bidra fra innsiden er veldig inspirerende.

Einar Fannemel ser frem til en spennende og lærerik og lærerik arbeidsdag.

— Siden jeg tidligere har jobbet fra et bransjeperspektiv, er det veldig mye å lære når det kommer til businessen og det operasjonelle i et oljeselskap – med alt fra leting til produksjon. Hver dag lærer jeg hvor mye hardt arbeid, kunnskap, dedikasjon og yrkesstolthet som ligger bak å hente opp disse verdiene fra havbunnen.

— Hva blir dine arbeidsoppgaver?

— I en relativt liten kommunikasjonsavdeling blir oppgavene varierte. Jeg kommer nok til å produsere en del innhold til egne kanaler og sosiale medier. Jeg skal også utvikle budskap til presentasjoner, ha kontakt mot medier og ha ansvar for en del spennende prosjekter, blant annet rettet mot studenter og ungdom.

— Hva tenker du om den norske debatten om fremtiden til olje- og gass fra norsk sokkel?

— Jeg synes debatten ofte er god og lærerik. Jeg følger blant annet mange av våre «debattmotstandere» på Twitter, og det er kunnskapsrike og flinke folk som ofte bringer viktige argumenter til torgs.

Men Einar Fannemel synes også at debatten ofte havner i et spor der industrien må forsvare at det ikke er en god idé med en politisk styrt avvikling av vår viktigste næring. Det mener han er et blindspor.

— Det er urealistisk å ta i fra jobben til rundt 200.000 mennesker som er blant verdens beste på å levere et produkt som markedet vil etterspør i uoverskuelig fremtid. Det viser selv de prognosene som er mest optimistiske på det fornybares vegne. Jeg tror man kunne funnet flere konstruktive løsninger om debatten i større grad handler om hvordan man på best mulig vis bygge videre på kompetansen, kunnskapen og teknologien fra næringen til å utvikle nye industrier.

— Hva ser du mest frem til i din nye jobb?

— Jeg ser frem til å bidra til å fortelle historiene om teknologiutviklingen, letesuksessene og de flinke folkene som jobber i Norges kuleste bedrift.

Helt til slutt spør vi den fjellglade nordfjordingen om hva vi skal leve av etter olja.

— Vi skal leve av næringer som er bygget på kompetansen, erfaringer og kunnskap fra en teknologisk verdensledende offshorenæring. Jeg tror at det er bedrifter som Lundin som for eksempel kommer til å drive digitaliseringen fremover i større grad enn vi har sett tidligere. Dette vil smitte over på andre sektorer. Det er ikke mye annet enn innen langrenn og olje vi i Norge kan kalle oss verdensledende, men det skal vi være stolte av. Å være best i verden på et område, skaper en kultur og tiltrekker seg en kompetanse som gjør at vi har en unik posisjon til å skape de neste suksessene.