Hurdal  20170602.Beboerne i Økolandsbyen i Hurdal dyrker økologiske grønnsaker i hagen. Nå skal landsbyen bygges ut. De første 70 enhetene er solgt og de neste årene skal det bygges ytterligere 130 enheter. Husene er nesten utelukkende bygget i trevirke og naturmaterialer og har solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforskynt med strøm.Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Hurdal 20170602.Beboerne i Økolandsbyen i Hurdal dyrker økologiske grønnsaker i hagen. Nå skal landsbyen bygges ut. De første 70 enhetene er solgt og de neste årene skal det bygges ytterligere 130 enheter. Husene er nesten utelukkende bygget i trevirke og naturmaterialer og har solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforskynt med strøm.Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nye rekorder for energi- og klimatiltak i norske boliger

Publisert

Det kommende oljefyringsforbudet, kombinert med solrik sommer og høye strømpriser, har økt interessen for energi- og klimatiltak som Enova støtter.

I august ble det utbetalt nesten 22,4 millioner kroner for totalt 1.156 tiltak. Det er ny månedsrekord, melder Nationen. Den forrige rekorden var fra desember i fjor, da Enova betalte 19,3 millioner for energi- og klimatiltak i norske boliger.

– Vi har aldri mottatt så mange registreringer, og vi har aldri utbetalt så mye i støtte gjennom Enova-tilskuddet som denne høsten, sier markedssjef for bygg og energisystem i Enova, Anna Barnwell.

Det er totalt 16 ulike energi- og klimatiltak som kan utløse utbetaling hvis man registrerer fakturaene hos Enova når tiltakene er gjennomført. En firedel av utbetalingene gjennom tilskuddet går til oljekutt, noe som henger sammen med forbudet mot å fyre med fossil olje, som blir innført fra 1. januar 2020.

Ifølge Enova kan det være så mange som 90.000 husstander som fremdeles varmer opp boligen med fossilt brensel. De må finne en ny oppvarmingsløsning.

Et annet jafs av tilskuddet har ikke så overraskende gått til å støtte installasjon av solcellepanel. Den solrike sommeren har gitt en boom på det markedet, med nesten like mange anlegg installert i august som i hele 2017.

(©NTB)