Nybakt statssekretær så livet passere i revy

Publisert

- Det er med ydmykhet og respekt jeg går inn i en ny hverdag som statssekretær i Olje- og energidepartementet. Dette blir spennende, forteller Elnar Remi Holmen til enerWE.

Den nybakte statssekretæren har hatt en imponerende fart oppover karrierestigen. Spesielt med tanke på fallulykken i 2006 som snudde opp ned på tilværelsen.

Vi tok en tur innom Akersgata 59 for en prat med Elnar.

Jeg så livet i revy

Elnar forteller til enerWE at han husker da ambulansehelikopteret kom og hentet han.

- Jeg merket at noe var galt. Jeg forsøkte å reise meg, men klarte det ikke. Jeg ble liggende i tre kvarter. Da så jeg livet i revy.

Han jobbet som elektriker, og klatret opp i en seks meter høy stige.

- Jeg trodde at stigen var godt sikret, men det var den ikke. Stigen skled, og jeg falt seks meter rett ned og brakk ryggen.

Elnar skadet seg stygt, men det kunne gått langt verre.

- Jeg må ha hatt englevakt, sier han.

Trivdes godt som elektriker

Elnar er utdannet elektriker.

- Jeg trivdes godt som elektriker, men jeg fikk bare være i jobben i et halv år. Ulykken gikk sterkt inn på meg, både fysisk og psykisk. Jeg hadde jo sett for meg å jobbe med det jeg var utdannet innen. Brått brast drømmen.

 • Les også: Statoil, Veidekke, Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet, BKK, SOFT, Varri og mange flere samles for å dele erfaringer med sikkert arbeid i høyden (Annonse).
 • Forstod ikke hvor farlig det var

  - Vi jobbet ute på en øy, og hadde jo et tidspress på oss for å bli ferdige. Vi måtte rekke siste ferge hjem igjen.

  Etter ulykken har Elnar fått høydeskrekk.

  - Vi forstod ikke hvor farlig det er å jobbe i høyden. Det forstår jeg nå. Derfor mener jeg også at det er enormt viktig med god opplæring for de som skal jobbe i høyden.

  Veien tilbake

  Elnar er fra Lurøy i Nordland. Det bød på utfordringer.

  - Rehabilisteringstilbudet på hjemplassen var ikke noe å skryte av. Jeg måtte pendle 20 mil tur-retur for å få behandling hos fysioterapeut. Derfor bestemte jeg meg for å flytte sørover.

  På østlandet tok Elnar etterutdanning som tavlemontør. Han jobbet en periode i Tavlekompaniet, før han flyttet over til Eaton som prosjektingeniør. Samtidig engasjerte han seg mer og mer i politikk.

  Motgang og frustrasjon gjorde han til en toppolitiker

  - Jeg gikk fra å være en ressurs til å bli en "belastning" for samfunnet. Det gjorde noe med meg å måtte kjempe mot systemet for å få muligheten til rehabilitering etter ulykken.

  Han forteller oppgitt at han brukte mer enn ti saksbehandlere hos Nav som ikke hadde forståelse for behovene hans og hva han trengte for å komme tilbake. Til slutt fant han en saksbehandler som hadde bakgrunn fra næringslivet.

  - Da fikk vi en god løsning der arbeidsgiveren dekket lønna så lenge jeg var på jobb og så kunne Nav dekke tiden jeg var borte fra jobb. Det å møte et system som er så vanskelig å navigere i og så lite behjelpelig gjorde at jeg ønsket engasjere meg mer i politikken. Jeg ønsket å bidra til en positiv endring.

  Hei, det er Siv

  Elnar har opplevd at livet har blitt snudd på hodet manger ganger.

  - Ja, da jeg jobbet i Eaton så ringte telefonen. Det var Siv Jensen. Det kom veldig brått på da hun lurte på om jeg var interessert i å bli med i hennes team som politisk rådgiver. Det var en mulighet jeg ikke kunne takke nei til.

  Takker samboeren sin

  Etter dette har det bare gått en vei, og det er oppover. Som statssekretær i Olje og energidepartementet er Elnar virkelig tett på landets største beslutninger. Takken for dette retter han til sin samboer Janne Mari.

  - Ja, jeg vil rette en stor takk til Janne Mari Ellingsen som holder fortet hjemme slik at jeg kan jobbe med det jeg brenner for. Du er super!

  PS. Blant statssekretærene er det ikke bare Elnar som har erfaring fra det å jobbe i høyden. Også statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) har erfaring som Opplærings- og sikringsleder on- og offshore.