Ås  20170914.Lang kø med biler og vogntog på E6 nordover forbi Årungen. Nordbytunnelen er stengt i nordgående retning på grunn av vedlikeholdsarbeid og de kjørende må finne seg i lange køer på strekningen.Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Ås 20170914.Lang kø med biler og vogntog på E6 nordover forbi Årungen. Nordbytunnelen er stengt i nordgående retning på grunn av vedlikeholdsarbeid og de kjørende må finne seg i lange køer på strekningen.Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Ny utslippsmåling kan gi stor økning i bilprisene

Publisert

En ny EU-standard for mer nøyaktig måling av bilers drivstofforbruk, trår i kraft fra og med september. Målemetoden kan gi en stor økning i bilpriser.

De fleste bilimportørene har allerede oppdatert sine prislister etter metoden som skal brukes i overgangsperioden fram til 2019, skriver Dagens Næringsliv. Hva som skjer etter nyttår, er derimot helt uvisst.

– Det store skiftet skjer ved årsskiftet. Land som Sverige og Belgia har vært tidlig ute med å si at overgangsordningen skal videreføres i 2019. Vi tror det er en fornuftig vurdering. I Norge vet vi ikke hvordan avgiftene med EU-standarden vil bli, sier administrerende direktør Frode Hebnes i bilforhandlerkjeden Bilia Norge.

Beregninger gjort av bilimportørene, tyder imidlertid på at de fleste biler vil bli titusener av kroner dyrere som følge av avgiftsøkningen. Legges hele avgiftsøkningen på bilkjøperne, kan gjennomsnittlig økning i nybilpris være så høy som 14 prosent.

(©NTB)