OSLO 20010115:Tåka skapte store trafikkale problemer på Gardermoen mandag. Flyselskapene hadde opptil en times forsinkelse på grunn av stor pågang for avising av flyene og fjerning av is fra rotorbladene i jetmotorene.  / avising /Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
OSLO 20010115:Tåka skapte store trafikkale problemer på Gardermoen mandag. Flyselskapene hadde opptil en times forsinkelse på grunn av stor pågang for avising av flyene og fjerning av is fra rotorbladene i jetmotorene. / avising /Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Ny rekord på Gardermoen: Aldri før har fly blitt aviset oftere enn i vinter

Publisert

Hele 17.800 ganger måtte fly til avising før avgang fra Oslo Lufthavn denne vinteren. Det er en økning på 42 prosent fra forrige vinter og ny rekord.

Forrige sesong var avisingsenheten i sving 12.500 ganger, mens det denne sesongen var det behov hele 17.800 ganger. Sesongen for avising varer fra oktober til mai.

Ved temperaturer rundt 0 grader er det stort sett bare varmt vann med en temperatur på rundt 80 grader som benyttes. Ved kaldere vær blandes det inn glykol.

Det betyr at det trengs oppvarming av mange titalls millioner liter væske for å sikre at flyene kan komme seg av gårde vinterstid.

Lufthavnen dekker sitt energibehov på 1 gigawattime i vinter fra Statkrafts fjernvarmeanlegg på Gardermoen. Det tilsvarer én million kilowattimer. Fjernvarmeanlegget er basert på lokal skogflis.

(©NTB)