Ny EU-database skal tilgjengeliggjøre nye elektriske produkters strømforbruk

Publisert

EU har utviklet EPREL, en ny produktdatabase der alle nye elektriske energimerkede produkter skal registreres.

Tanken er at det skal gjøre det lettere for myndighetene å gjennomføre tilsyn, at forhandlere skal få lettere oversikt over energimerking og strømforbruk, samt at forbrukere lettere skal kunne velge det mest energieffektive produktet når de for eksempel går til innkjøp av en ny vaskemaskin.

Nå skriver NVE at alle produsenter må legge inn opplysninger om nye produkter før 1. januar 2019. For produkter som ble lansert en gang i år eller i fjor har de frist til 30. juni neste år. Eldre produkter enn dette trenger ikke å registreres.

Kravene om registrering i databasen gjelder bare produkt som leverandøren plikter å forsyne med energietikett. Alle som ønsker å importere energimerkede produkter til EU må registrere produktene i databasen. Kravene gjelder imidlertid ikke norske produsenter og leverandører som kun leverer til norske kunder. Det er bare hvis de også leverer til EU-land at de må sette seg ned og registrere produktene i databasen.

Viktige datoer:

  • 1. januar 2019: Der den første enheten av modellen bringes i omsetning etter 1. januar 2019, må informasjonen registreres i databasen før modellen bringes i omsetning.
  • April 2019: Informasjonen i databasen blir synlig for tilsynsmyndigheter og forbrukere tidligst i april 2019.
  • 30. juni 2019: Er enheter av modellen brakt i omsetning mellom 1. august 2017 og 1. januar 2019, må leverandøren registrere de aktuelle opplysningene innen 30. juni 2019.
  • 1. august 2017: Det er frivillig å registrere opplysninger om modeller der enhetene utelukkende er brakt i omsetning før 1. august 2017.
  • Her kan du lese mer om EPREL på NVE's hjemmeside.

    NVE har også laget en informasjonsvideo om databasen som du kan se øverst i artikkelen.