Finværet i mai fordampet bort 2,6 TWh strøm

Publisert

Det har vært rekordfint vær store deler av landet, og selv om nordmenn generelt sett ikke er veldig bortskjemt med sol og varme, har det vært varmt nok til at enkelte har klaget over varmen. Den har også fått konsekvenser for vannkraftproduksjonen, og dermed også strømregningen.

Ifølge den siste kraftsituasjonsrapporten fra NVE har de siste ukene vært svært spesielle for vannkraftverkene.

- Istedenfor en normal nedbørenergi på 4,0 TWh de siste tre ukene, har det fordampet vann tilsvarene 2,6 TWh, skriver NVE i sin rapport.

Rapporten påpeker at det nå er mindre snø enn vanlig i fjelle på grunn av unormal rask smelting og fordamping.

Resultatet gjør at NVE nå forventer at kraftprisene til høsten, og også til neste år, vil bli høyere. De påpeker at kraftprodusentene vil spare mer vann til senere, og at det gir utslag også for strømprisen nå i sommer. Fyllingsgraden gikk da også kraftig opp, og er nå på et veldig høyt nivå for denne tiden av året.

På toppen av det har også kullprisen i Europa økt. Dermed må nordmenn belage seg at prisen trolig vil fortsette å ligge på rundt 40 øre/kWh i tiden fremover. Så kommer også nettleien og elavgiften på toppen av det igjen, og dermed vil de fleste betale en total strømpris på litt over 1 krone pr. kWh.

Den eneste trøsten for nordmenn er at den norske gjennomsnittsprisen likevel er den laveste i Norden.