Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Strømprisen halvert siden i fjor

Varmt vær og mye vindkraft presser strømprisen ned samtidig som vannmagasinene holder seg på et normalt nivå.

Publisert

I sin ukentlige kraftsituasjonsrapport skriver NVE at strømprisene i Norden fortsetter å falle, og at de norske prisene i uke 3 var halvparten av det de lå på i samme uke i fjor.

Det forklares med at starten av 2020 har hatt relativt høye temperaturer for årstiden samtidig som det har vært mye vind i Norden og Tyskland. Dermed har varmen redusert behovet for strøm til oppvarming samtidig som vinden har produsert mer strøm enn det har vært behov for, og dermed har strømprisene blitt presset ned.

NVE skriver også at med vedvarende milde og våte værvarslinger så vil dette forplante seg videre med samme trend for terminprisene, altså de kommende strømprisene.

Som en følge av det lave strømforbruket og den høye vindkraftproduksjonen har vannkraftverkene holdt igjen sin produksjon. De har likefullt produsert strøm, og fyllingsgraden gikk ned med 1,1 prosentpoeng. Dermed nærmer fyllingsgraden seg medianen, altså normalverdien for denne tiden av året.

I uke 3 lå fyllingsgraden på 62,8 prosent, og det er rett under mediannivået på 62,9 prosent. Dermed har vannmengden i vannmagasinene på rask tid kommet opp på normalnivå etter å ha ligget et stykke under over litt tid.

Det betyr at vannkraftverkene har mer å gå på til strømproduksjon, samtidig som de må produsere mye strøm når snøsmeltingen setter i gang til våren. Dermed er det begrenset hvor mye de kan holde igjen av strømproduksjon for at strømprisen skal holde seg oppe.