Norges laveste strømpris: 0,3 øre/kWh

Søndag klokken 14:00 i forrige uke traff strømprisen et nytt bunnivå.

Publisert
Animert_strompris_uke26.gif

I sin ukentlige kraftsituasjonsrapport skriver NVE at strømprisen falt ytterligere i forrige uke, og at den med en snittpris på 1,8 øre/kWh var rekordlav.

NVE forklarer det med de de beskriver som god hydrologisk balanse i store deler av landet kombinert med redusert eksportkapasitet på utenlandskablene.

Dette førte til at Sør-Norge på søndag i forrige uke mellom 14:00 og 15:00 hadde en strømpris på historisk lave 0,3 øre/kWh.

NVE skriver at det også var lave strømpriser nord på det europeiske kontinentet, men at resten av Norden likevel hadde markant høyere strømpriser. Finland og Sør-Sverige hadde strømpriser som lå nærmere 50 øre/kWh. Det forklares med redusert overføringskapasitet mellom Norge og Sverige, redusert kapasitet mellom Nord- og Sør-Sverige, lite vindkraft og lite tilgjengelig kjernekraftskapsitet.

Det er fortsatt redusert utvekslingskapasitet på mellomlandsforbindelsene. Skagerak-kablene mellom Norge og Danmark har hatt redusert kapasitet en stund, og i forrige uke var den ytterligere begrenset. Nå ligger eksportkapasiteten fra Norge til Danmark på 330 MW, og det er bare 20 prosent av full kapasitet.

Det forventes ikke at kapasiteten på disse kablene vil økte igjen før i midten av juli.

Samtidig har Norge mye vann i vannmagasinene, og nå som snøen smelter økte fyllingsgraden med 7,9 prosentpoeng fra uken før. Dermed er fyllingsgraden oppe i 73,4 prosent, markant høyere enn normalnivået på 67,9 prosent.

Her kan du laste ned og lese kraftsituasjonsrapporten for uke 26.