Strømmast. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Strømmast. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Høyeste strømpris siden januar

For første gang hadde store deler av landet en gjennomsnittspris på over 20 øre/kWh gjennom en hel uke.

Publisert
Animert_strompris_uke42.gif

NVE skriver i sin ukentlige kraftsituasjonsrapport at temperaturnedgangen førte til en betydelig økning i det norske strømforbruket i uke 42. Det økte med 205 GWh sammenlignet med uken før, og det er en økning på omtrent 10 prosent.

Den økte strømetterspørselen førte til økte strømpriser. For første gang siden januar var den gjennomsnittlige strømprisen over 20 øre/kWh. Det skjede i de sørlige prisområdene. I Nord- og Midt-Norge lå snittprisene på henholdsvis 14,1 øre/kWh og 17,6 øre/kWh.

Norge er delt i fem strømprisområder, det som kalles elspotområdene. NVE skriver at utvekslingskapasiteten på tvers av disse elspotområdene var lave. Det ble også påvirket av planlagt vedlikeholdsarbeid i det svenske strømnettet, noe som satte en begrensning på eksporten til Sverige. I snitt var bare halvparten av den normale eksportkapasiteten tilgjengelig gjennom uken.

Ellers ble forrige uke også preget av at strømprisen i enkelte timer var helt oppe i 60 øre/kWh. Det hang sammen med planlagt testing av den nye utenlandskabelen til Tyskland.

Fyllingsgraden i de norske vannmagasinene gikk ned med 1,5 prosentpoeng til 93,4 prosent. Selv med nedgangen tangerte dette det høyeste nivået registrert for uke 42.

Her kan du laste ned og lese kraftsituasjonsrapporten for uke 42.