Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Høyeste strømpris på 8 år

Norge hadde netto import av strøm i 11 av årets 13 første uker.

Mange strømkunder har vært frustrert over strømprisen i vinterkvartalet, og nå er det offisielt. Ifølge kvartalsrapporten til NVE lå gjennomsnittsprisen for strøm på 46 øre/kWh i årets første kvartal. I fire uker på rad lå den over 60 øre/kWh, og det er den høyeste snittprisen på 8 år.

Strømprisen var spesielt høy i januar, for så å falle ganske mye. Snittprisen ble likevel veldig høy.

– Det er fleire årsakar til at straumprisen fekk ein topp i slutten av januar. Ein av faktorane er at det norske kraftsystemet er kopla saman med Europa og vert påverka av kontinentale kraftprisar. I løpet av 2018 steig prisane på CO2-kvotar, gass og kol og førte til høgare kontinentale kraftprisar, sier Anne Vera Skrivarhaug i NVE, i en kommentar på NVE.no.

I tillegg til strømprisen på 46 øre kommer nettleien, elavgiften og merverdiavgiften i tillegg.

Etter pristoppen i januar sank CO2-prisen, prisen på kull og gass i Europa samtidig som temperaturen steg i Norge. Dermed ble det mindre underskudd i vannmagasinene, og det presset prisene ned til samme nivå som i første kvartal i fjor.

– Total nordisk vindkraftproduksjon i første kvartal var på 13,8 TWh som er den høgaste kvartalsproduksjonen som er registerert i Norden. Den høge andelen vindkraftproduksjon i Danmark og Sverige gjorde at Noreg hadde tilgang til billigare straum frå desse landa, sier Skrivarhaug.

Vanligvis har Norge et relativt stort eksportoverskudd i strømmarkedet, men slik var det ikke 1. kvartal. Da hadde Norge netto import av strøm i 11 av 13 uker, og totalt endte nettoimporten på 2,1 TWh. Til sammenligning hadde Norge en netto eksport av 2,4 TWh i samme periode i fjor.

Her kan du laste ned og lese kvartalsrapporten fra NVE.

KORRIGERING: Artikkelen har blitt oppdatert med en rettelse. Vi skrev opprinnelig at det var gjennomsnittsprisen for hele kvartalet som var den høyeste på 8 år. Det er ikke riktig. Det var over en fire ukers periode at snittprisen var den høyeste på 8 år.