Mye vindkraft ga Norges laveste strømpris siden år 2000

Men Norge fikk ikke importert nok strøm over utenlandskablene til å oppleve negative strømpriser.

Publisert
Animert_strompris_uke16.gif

I sin ukentlige kraftsituasjonsrapport skriver NVE at den norske strømpdoduksjonen gikk ned med fire prosent på tross av en tre prosents økning i forbruket.

Samtidig endte den gjennomsnittlige strømprisen på 4,8 øre/kWh. Det er ekstremt lavt for en hel uke.

Mest oppsiktsvekkende var det at mandagen, den 14. april, hadde en gjennomsnittspris på kun 2,68 øre/kWh. Det er den laveste dagsprisen siden 2000.

NVE forklarer den rekordlave strømprisen med uvanlig høy vindkraftproduksjon, noe som ga negative strømpriser i flere land i Europa. Det smittet over på det norske markedet gjennom uvanlig høy strømimport over utenlandskablene.

Det var imidlertid ikke nok til at også Norge skulle få oppleve negative strømpriser.

Vannmagasinene til de magasinerte vannkraftverkene fikk et tilsig beregnet til ca 1,3 TWh. Likevel ble vannmagasinene tappet med 1,4 prosentpoeng, og fyllingsgraden er nå nede i 37,2 prosent.

Det er fortsatt høyere enn mediannivået for denne tiden av året som er på 31,7 prosent. Det betyr at det er mye vann å gå på når snøsmeltingen snart slår til for fullt.

Samtidig er den beregnede energimengden i snølagrene på hele 85 TWh. Det er 30 TWh høyere enn gjennomsnittet for de siste 20+ årene.

Her kan du laste ned og lese kraftsituasjonsrapporten for uke 16.