Svenske strømpriser økte fordi de slet med å opprettholde stabil spenning i strømnettet

Dermed steg strømprisen selv om det ble produsert mer enn nok strøm fra vindkraften.

Publisert Sist oppdatert
Animert_strompris_uke25.gif

OPPDATERT: Vi gjør oppmersom på at artikkelens tittel og innhold er oppdatert med en redigering etter at NVE har gjort endringer i kraftsituasjonsrappporten for uke 25. Det var ikke frekvensen som var problemet i Sverige, men spenningen.

NVE skriver i sin ukentlige kraftsituasjosrapport at snittprisen i uke 25 lå på 2,05 øre/kWh. De forklarer den lave strømprisen med våtere værvarsel, fortsatt store snølagre og økende fyllingsgrad i de norske vannmagasinene. Det fører også til at terminprisen for de nordiske strømprisene falt med hele 12 prosent fra uken før, og det gjør at de nordiske strømprisene ligger omtrent 20 øre/kWh under de forventede tyske strømprisene.

Samtidig som Norge opplever rekordlave strømpriser økte snittprisen i Sverige med over 50 prosent. Der har de slitt med å opprettholde spenningen Midt- og Sør-Sverige som følge av mye ikke-regulerbar strømproduksjon kombinert med flere kjernekraft som har vært ute av drift. For å håndtere dette har de fått atomkraftverket Ringhals 1 til å starte opp igjen driften tidligere enn planlagt for å stabilisere frekvensen i strømnettet.

For Norges del er det fortsatt redusert kapasitet på flere av utenlandskablene som knytter Sør-Norge til Danmark og resten av kontinentet.

Fyllingsgraden i de norske vannmagasinene økte kraftig, og er nå helt oppe i 64,2 prosent. Det var en økning på hele 9,6 prosentpoeng fra uken før. Det er fortsatt store snølagre som tilsier at det vil bli mye tilsig i tiden fremover. Samtidig er mediannivået for uke 25 på 62,5 prosent, så fyllingsgraden er ikke så veldig mye høyere enn normalt.

Her kan du laste ned og lese kraftsituasjonsrapporten for uke 25.