Kraftig redusert kapasitet på utenlandskablene

Redusert mulighet for å eksportere norsk overskuddsproduksjon av strøm.

Publisert

NVE skriver i sin ukentlige kraftsituasjonsrapport at Norge i forrige uke hadde en snittpris på 2,6 øre/kWh. Det forklarer de med for hydrologisk balanse og store forventninger om mye tilsig til vannmagasinene i tiden fremover.

Samtidig bidro lav vindkraftproduksjon og høyere strømpriser i Sverige og det europeiske kontinentet til noe høyere strømpriser i Midt- og Nord-Norge enn i Sør-Norge. Dermed var det store forskjeller på de gjennomsnittlige strømprisene internt i Norge:

  • Midt- og Nord-Norge: 4,0 øre/kWh
  • Sør- og Vest-Norge: 1,7 øre kWh

De ekstremt lave strømprisene forklares med at mye av strømmen ble innesperret i Norge som følge av redusert kapasitet på flere av utenlandskablene.

Det inkluderer blant annet Skagerak-forbindelsen som forventes å gå på kun 40 prosent av kapasiteten helt frem til september.

Dette får igjen konsekvenser for blant annet Sverige. For å sikre balanseringen av strømnettet holder de igjen på overføringskapasiteten flere steder i Sverige, samt for å unngå overbelastninger mellom Nord- og Sør-Sverige. Det fører igjen til at kapasiteten mellom Øst-Norge og Sør-Sverige reduseres helt ned til 30 prosent av kapasiteten.

Fyllingsgraden i norske vannmagasiner ligger nå på 53,5 prosent. Det er en økning på hele 8,2 prosent.

Her kan du laste ned og lese kraftsituasjonsrapporten for uke 24.