Første uke med netto import av strøm på ett år

Historisk høyt strømforbruk, og til tider stram kraftbalanse i uke fem.

Publisert Sist oppdatert

NVE skriver i sin ukentlige kraftsituasjonsrapport at kaldt vær over hele landet bidro til historisk høyt strømforbruk i uke fem.

Torsdag fra 08:00 til 09:00 var strømforbruket på hele 25.146 MWh, og dette er det høyeste strømforbruket i løpet av én enkelttime noensinne. Det var også flere timer med nesten like høyt strømforbruk, og på ukesbasis ble det brukt 3.785 GWh med strøm i Norge.

Det høye strømforbruket kombinert med lite vindkraft og begrenset overføringskapasitet på utenlandskablene førte til perioder med stram kraftbalanse i flere nordiske elspotområder. Det sørget for å presse de nordiske strømprisene over 2 kr/kWh i to timer på mandagen.

Samtidig nøt strømkunder i elspotområde 2 i Sør-Norge godt av at flaskehalser i forbindelsene til Danmark og Sverige bidro til å holde strømprisen på et litt lavere nivå enn resten av landet.

Selv om det var gjennomgående kaldt gjennom uken, og strømforbruket var på sitt høyeste på torsdagen, bidro økt vindkraftproduksjon i Norden og Tyskland til at vannkraftverkene kunne regulere produksjonen noe ned. Dermed hadde Norge netto import av strøm i uke fem, og det er første hele uke at Norge har hatt det siden februar i fjor.

Her kan du laste ned og lese kraftsituasjonsrapporten for uke 5.

Powered by Labrador CMS