Avdelingsingeniør Jarand Hole i NVE. Arkivfoto.
Avdelingsingeniør Jarand Hole i NVE. Arkivfoto.

Doblet installasjon av solceller

I 2019 ble det installert 51 MW med ny solenergi, og totalt er det nå installert omtrent 120 MW med solcellepanel i Norge.

Publisert

Nye tall viser at det i 2019 ble installert 51 MW med nye solcellepanel i Norge. Det er mer enn dobbelt så mye som i 2018. Da ble det installert 23,5 MW.

Totalt er det nå installert 120 MW med solcelleanlegg i Norge, over 100 MW er tilknyttet strømnettet.

Tallene viser at omtrent 60 prosent av solcellepanelene er installert på næringsbygg, mens private husholdninger står for 35 prosent av kapasiteten.

- Om vi bare ser på solcellekapasiteten som er knyttet til strømnettet i Norge er den nå mer enn 30 ganger så stor som i utgangen av 2015. I løpet av fire år har den økt fra rundt 3 MW til over 100 MW. Veldig enkelt regnet betyr dette at midt på dagen, en klar sommerdag, kan solcellene i Norge dekke strømforbruket til 100 000 boliger, sier avdelingsingeniør i NVE, Jarand Hole.

Han presenterte rapporten på et webinar i regi av Solenergiklyngen. Der fortalte han også at NVE nå skal begynne å presentere mer detaljer om solenergien i Norge.

- Nettsidene våre kommer til å bli et sted hvor man får mer oppdatert informasjon om status, sier Hole.

Slik informasjon er i dag godt tilgjengelig for vannkraften og etterhvert også vindkraften.

- Vi har god oversikt og gode data på vannkraft og vindkraft. Solkraft har vi tradisjonelt hatt dårlig datagrunnlag på, og denne innsamlingen er en viktig brikke, sier Hole.

Solenergien utgjør fortsatt en liten del av det norske strømmarkedet, men det forventes at dette er en energiform som vil fortsette å vokse rakst fremover.

- Solkraft er en distribuert ressurs som bringer med seg fordeler og noen utfordringer. Vi må prøve å dra nytte av fordelene og løse utfordringene, sier Hole.

enerWE kommer tilbake med mer fra webinaret og rapporten.

Powered by Labrador CMS