Sortland  20170629.Det jobbes torsdag kveld med å stoppe lekkasjen fra drikkevannskilden Storvatnet i Sortland ved å armere demningen med masse. Flere hus ble tidligere på kvelden evakuert i frykt for at demningen skulle briste.Foto: Sverre Idar Lakså / Bladet Vesterålen / NTB scanpix
Sortland 20170629.Det jobbes torsdag kveld med å stoppe lekkasjen fra drikkevannskilden Storvatnet i Sortland ved å armere demningen med masse. Flere hus ble tidligere på kvelden evakuert i frykt for at demningen skulle briste.Foto: Sverre Idar Lakså / Bladet Vesterålen / NTB scanpix

NVE kritisk til kommunen etter lekkasje fra demning

Publisert

Evakuerte i Sortland har flyttet hjem igjen etter en demningslekkasje, som kan ha vært forårsaket av gravearbeid. NVE er kritiske til kommunens håndtering.

– Vi har ikke hatt kjennskap til gravearbeidet som ble foretatt. Det burde vært sent inn gode tekniske rapporter til oss, slik at vi kunne vurdert om arbeidet var forsvarlig, sier direktør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Anne Britt Leifseth til NRK.

– Dette er et alvorlig brudd på rutinene, som vi må gå gjennom med kommunen i ettertid, legger hun til.

Holder vakt

Beboerne i rundt 20 hus ved Storvatnet ble evakuert torsdag kveld etter at det hadde begynt å lekke fra demningen ved vannet.

Klokken 21.37 opplyste politiet i Nordland på Twitter at faren var over, og at de evakuerte kunne returnere til hjemmene sine.

– NVE har vurdert demningen som stabil. Sortland kommune vil opprette vakthold ved demningen i natt for å følge med på om det holder seg stabilt. Vi har ikke noe ytterligere informasjon om saken i kveld, sier fungerende stabssjef Vidar Lundås i Nordland politidistrikt.

Forbipasserende varslet

Det var klokken 17.28 at politiet fikk en bekymringsmelding fra en forbipasserende. Det ble sendt en politipatrulje og en representant fra NVE til stedet.

NVE vurderte det slik at demningen kunne komme til å briste, og boligene ble deretter evakuert.

Ifølge politiet skal det ha foregått arbeider på demningen, men det er uvisst om dette har direkte sammenheng med lekkasjen. Storvatnet ligger på Langøya og er drikkevannskilde.

Lars Grøttå, seksjonssjef for damsikkerhet i NVE, sier også tilDagbladet at NVE ikke var klar over at det foregikk gravearbeider i nærheten av demningen.

– Vi er ikke kjent med dette arbeidet. Vi vet ikke hva som har blitt gjort og hvorfor, men det skulle vi ha blitt varslet om. Sånt arbeid skal godkjennes, sier Grøttå.