Venstre: Ny kabel kan rydde opp i den store miljøsynderen i Finnmark

Venstre: Ny kabel kan rydde opp i den store miljøsynderen i Finnmark.

Publisert

At Statnett søker konsesjon for å utvide en kraftlinje østover i Finnmark, kan bidra til å rydde opp i en utslippsversting, hevder Ketil Kjenseth (V).

Fredag meldte Statnett at de sammen med Varanger Kraft og Finnmark kraft likevel skal søke konsesjon for bygging av en 420 kV kraftlinje fra Skaidi til Varangerbotn, ifølge Teknisk Ukeblad.

Det er gode nyheter, sier leder i Stortingets energi- og miljøkomité, Ketil Kjenseth (V), i en epost til NTB.

– En ny kabel kan nå bidra til å rydde opp i klimaproblem som står for inntil 2 prosent av Norges utslipp av klimagasser. Med en ny kraftlinje ligger alle forhold til rette for å elektrifisere Melkøya, sier Kjenseth og sikter til Equinors landanlegg i Hammerfest, der det foregår mottak og prosessering av naturgass fra Snøhvitfeltet.

Anlegget utenfor Hammerfest er Norges fjerde største punktutslipp av CO2, ifølge pressemeldingen.

– Elektrifiserer vi Melkøya, kutter vi utslipp tilsvarende hele Oslo. Det vil være et enormt klimabidrag fra Finnmark. Faktum er at anlegget på Melkøya er landets miljøversting. Hvert eneste år siden oppstarten i 2007 har utslippet vært rundt én million tonn, sier Kjenseth.

Han påpeker at den varslede oppgraderingen av kraftnettet dessuten åpner opp for realisering av flere store vindkraftprosjekter i et fylke som har landets største vindkraftpotensial.

Mandag legger NVE fram et forslag til nasjonal ramme for vindkraft på land, på oppdrag fra Olje- og energidepartementet.

(©NTB)