Foto: AP Photo/Sait Serkan Gurbuz
Foto: AP Photo/Sait Serkan Gurbuz

Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner

5 land som importere olje fra Iran får ikke dispensasjoner fra de amerikanske sanksjonene etter 2. mai.

Publisert

Tyrkia sier de ikke vil respektere USAs sanksjoner mot oljeimport fra Iran. Teheran gjentar at sanksjonene uansett er ulovlige.

President Donald Trump håper å strupe Irans oljeindustri og kunngjorde mandag at det blir en slutt på unntak for allierte som importerer iransk olje.

Det gjelder NATO-landet Tyrkia, som kritiserer Trumps beslutning

– Vi kommer ikke til å godta ensidige sanksjoner og pålegg når det gjelder hvordan vi pleier forholdet til våre naboer, sier utenriksminister Mevlut Cavusoglu ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Han advarer om at USAs sanksjoner ikke er et bidrag til fred og stabilitet i regionen. Iran fnyser av den siste kunngjøringen fra Det hvite hus.

– Siden sanksjonene det dreier seg om, i prinsippet er ulovlige, har Iran ikke tillagt sanksjonsunntakene noen verdi eller troverdighet, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Teheran mandag kveld.

Trumps beslutning innebærer at fem land som importere olje fra Iran, ikke får dispensasjoner fra de amerikanske sanksjonene etter 2. mai. Det gjelder Japan, Sør-Korea, Tyrkia, Kina og India. Åtte unntak ble gitt etter at Trump trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen mellom Iran og stormaktene.

Siden november har Italia, Hellas og Taiwan sluttet å importere olje fra Iran, mens de øvrige fem har fortsatt, samtidig som de har prøvd å overbevise USA om å forlenge unntakene. Japan og Sør-Korea har kraftig redusert importen fra Iran.

(©NTB)