Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Stortinget vil ha forsikringer om oljesikkerhet

– Riksrevisjonen bruker begrepet «alvorlig», og det er det veldig sjelden den gjør.

Publisert

Stortingets kontrollkomité vil i mandagens høring ha forsikringer om at Riksrevisjonens harde kritikk av arbeidet med sikkerhet i oljesektoren blir fulgt opp.

Petroleumstilsynet avdekker ikke alvorlige sikkerhetsutfordringer og reagerer ikke når det trengs, ifølge Riksrevisjonens rapport fra januar.

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) er klar på hva han håper å få svar på i den åpne høringen mandag:

– Det er hva statsråden kommer til å gjøre for å sørge for at Petroleumstilsynet blir tydeligere i sin oppfølging av kontrollen det skal utøve, når det gjelder å sørge for at pålegg blir fulgt opp, sier han til NTB.

Riksrevisjonen slår fast at alvorlige sikkerhetsutfordringer ikke blir avdekket, at reaksjonsmidler ikke tas i bruk når det er behov for det, og at selskapet Eni fikk samtykke til å ta i bruk Goliat-plattformen før det var sikkerhetsmessig forsvarlig.

– Riksrevisjonen bruker begrepet «alvorlig», og det er det veldig sjelden den gjør. Det er fordi de hendelsene det refereres til her, gitt litt andre omstendigheter, kunne fått veldig alvorlige følger. Derfor er det viktig å ha skjerpet sikkerhet i Nordsjøen, sier Andersen.

Høringen er delt inn i flere blokker. Først skal arbeidsgiversiden forklare seg, før hovedverneombud og arbeidstakernes fagorganisasjoner og til slutt Petroleumstilsynets direktør Anne Myhrvold og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) tar plass i høringssal 1 på Stortinget.

(©NTB)